Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да защитите банковата си карта от крадци на данни

Четвъртък, 28 Април 2016 / Общество
4627
  • Най-сигурни са безконтактните карти с чип

Направете го, защото банките невинаги реагират навреме преди да ви източат парите

 

 

Наскоро блокираха дебитната карта на жена ми заради „преминаване“ през скимиращо устройство. За щастие банката реагира мигновено и не загубихме пари, разминахме се само с неудобството да изчакаме 10 дни издаването на нова карта. По същото време обаче мой приятел не беше извадил същия късмет – докато се усетят, крадците им източили 400 лева от дебитната карта.

Интересно е, че често атакуват едни и същи банкомати – този, от който свалиха данните на картата на жена ми например, не само се намира в банков клон, но и го сменят вече за трети път. И продължава да има проблеми. Вероятно защото се намира на голям пазар и всеки месец през него преминават стотици пенсионери, които теглят пенсиите си.

 

Как се правят измамите 

 

Първо, проблемът е сериозен и наистина трябва да внимавате. В момента има действащо разследване срещу над 20 търговски сайта – български и международни, които сътрудничат на измамниците. Крадецът на данни извършва фиктивна покупка с вашата карта, а от своя страна търговският сайт си удържа комисиона и му превежда парите от вашата карта по друга сметка.

 

 

Данните се свалят не само със скимиращи устройства. Срещу възнаграждение от 20 лева на снимана карта, в схемата участват касиери и охранители в големите търговски вериги и служители на бензиностанции. За да ви снемат данните, те правят снимка на картата от двете страни (от охранителната камера на обекта или с мобилен телефон). За електронно плащане е необходим, както номера на картата, изписан на лицевата страна, така и идентификационният номер (секюрити кода) – обикновено от 3 цифри, който е изписан на задната страна на картата след същинския й номер.

 

Как да защитим картата си 

 

Така че, когато подавате картата си, не я изпускайте от поглед.

По-важно е обаче да направите две прости неща – скрийте с коректор идентификационния номер на задната страна и залепете прозрачно тиксо върху черната магнитна лента, която съдържа цялата информация за сметката и собственика й. Трябва да оставите по 1 см от двата края на магнитната лента без тиксо. В началото, тоест в първия сантиметър, е указано дали картата има чип – ако има, банкоматът спира да чете от лентата и се прехвърля към чипа, където данните са изцяло защитени. Засега няма скимиращи устройства, които да разчитат данните от чиповете.

 

 

 

С червената стрелка е указано къде са закрити с коректор цифрите от задната страна. От същата страна върху магнитната лента залепете тиксото.

 

В последния 1 сантиметър са данните, необходими на банкомата, за да приключи операцията. Затова трябва да го оставите „отворен“, за да може да теглите пари.

Така банкоматът ще си свърши работата, но с тиксото ще попречите на скимиращото уствойство да свали данните, тъй като действа като светлоотразител.

С коректора пък се застраховате срещу снемането на данните ви в търговски обекти.

Ако картата няма чип, не може да поставите тиксо, за да я защитите, затова за ваша сигурност е най-добре да теглите парите си само на устройство вътре в банката или на каса.

Годишно, само в Европейския съюз измамите с банкови карти надхвърлят 1 млрд. евро.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

банкови карти, измама, скимиращи устройства, кражба на данни, измама с банкови карти

StreetInside

Приятелите или семейството?

Сряда, 05 Юли 2017 / Към себе си
Не едно изследване показва, че хората, с които имаме най-пълноценни отношения, са извън роднинския кръг   Казваме, че семейството и домът са нашата опра, но живеем в динамични времена и много често сме далеч от дома и разчитаме на приятелите си. Всъщност много изследвания показват [...]

Учени наблюдават за пръв път образуване на планета

Вторник, 03 Декември 2019 / На предела
Явлението се наблюдава около младата звезда HD 141569A Учени изследвали протопланетарния диск на звездата HD 141569A от съзвездието Везни и открили, освен двата й известни досега сегмента, още един, разположен по-близо до звездата. Наблюденията показват възможно формиране на планетна систем [...]