Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как лекарите изпревариха чиновниците

Вторник, 29 Октомври 2019 / Общество
233
  • pixabay.com

Първата трансплантация на бял дроб у нас изненада пациенти и лекари, защото трябваше да се случи след 2 години

 

Първата трансплантация на бял дроб у нас вече е факт, въпреки сроковете, поставени от здравното министерство и плановете това да се случва от 2021 година. Така медиците изпревариха чиновниците, като дадоха шанс за живот на 70-годишен пациент в крайна фаза на белодробна недостатъчност заради фиброза.

Операцията е извършена в събота срещу неделя в университетската болница „Лозенец“ от екип, ръководен от проф. Любомир Спасов и д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Пациентът е в реанимацията на болницата, където ще остане поне 2 седмици и до момента никой не коментира операцията официално, тъй като грижите след трансплантацията са решаващи за бъдещето на трансплантирания човек. Липсата на точно такива обучени специалисти и условия за следоперативните грижи беше посочвана като причина такива операции до момента да не се извършват в България.

Досега пациентите, нуждаещи се от бял дроб, пътуваха до специализирана клиника във Виена, но след като в началото на 2018 година споразумението с нея по линия на „Евротрансплант“ не беше подновено, беше взето решение да бъдат обучени специалисти, които да правят тези операции у нас. След протести на чакащи животоспасяващи операции пациенти, стана ясно, че договорените с клиниката във Виена трансплантации са били обвързани с условие страната ни да предоставя толкова органи, колкото операции ще бъдат направени. Споразумението с Австрия беше възобновено в началото на 2019 година, но до момента има само един трансплантиран пациент.  

По Националната програма за насърчаване на донорството и трансплантацията екип специалисти от болниците ВМА и “Света Екатерина” е бил на двуседмично обучение в Австрия през септември за извършване на белодробни трансплантации.

В началото на 2020 г. предстои те да преминат същинската част от обучението, което ще продължи около месец. Затова представители на пациентски организации и лекари бяха изненадани от новината за трансплантацията, извършена в болница „Лозенец“. За 70-годишният пациент обаче това е бил единственият шанс за оцеляване и фактът, че го е получил у нас, дава надежда на други хора, които очакват белодробни трансплантации.

 

Вижте още:

6000 евро не достигат на мъж за рехабилитация след трансплантация

Животът на дете е поставен на карта заради бюрокрация

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лекари, трансплатации, белодробна трансплантация, болница Лозенец, донор, здравеопазване

StreetView

Дивите коне на морето: Делфини се надпреварват с лодка

Събота, 20 Юли 2019 / Приключения
Голямо стадо делфини бе забелязано край брега на южна Калифорния   Чък Патерсън е заснел голямо стадо делфини от едната страна на своята лодка точно срещу плажа Лагуна Бийч. На видеото, което Патерсън споделя в Instagram,  се виждат десетки делфини, заобиколили лодката от [...]

Как се правят 600 превъртания във въздуха?

Събота, 22 Септември 2018 / Приключения
Българинът Веселин Овчаров стана световен шампион по акробатичен парапланеризъм   Български световен рекорд в акробатичния парапланеризъм. Постижението е на Веселин Овчаров, който направи над 600 последователни превъртания във въздуха. Това е наистина изключителен успех. В четвъртък&n [...]