Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как не се отразява катастрофа

Петък, 13 Април 2018 / Общество
2555
  • DarikNews

Големите телевизии отново забравиха за личното пространство на жертвите при инцидента 

 

В битката за рейтинг големите български телевизии отново дадоха пример за незачитане на етичните принципи на работа и злоупотребиха с отразяването на трагедия. В пътен инцидент на 27 км от София на магистрала „Тракия“, при който се преобърна автобус, загинаха 6 човека и други 22 бяха ранени. Инцидентът е станал около 11,20 часа, пет минути по-късно е подаден сигнала на спешния телефон, а 30 минути по-късно освен линейки и пожарникари, които се опитваха да помогнат на пострадалите, на място имаше и телевизионни екипи.

Екипът на bTV дори беше нападнат, тъй като се опита да покаже почти от упор пострадалите хора, включително пъхна камерата между носилка с тежко пострадал човек и част от останалите ранени. Напомняме, че четирима от откараните в болница "Света Анна" са в критично състояние.

Минути след катастрофата енергията на спешните екипи и доброволците, спрели за да помогнат, беше насочена към изваждането на пътниците от преобърнатия автобус. Затова на свой ред екипът на Нова телевизия, който пристигна втори на мястото на инцидента, успя да пъхне камерата и микрофона си в лицата на хора, които все още бяха в шок от преживяното. Вторият екип също беше изгонен. 

Напомняме, че в етичния кодекс на журналистите е записано, че при отразяването на трагедии не трябва да засилваме мъката на хората, а да уважаваме личното им пространство. Зрителите не са толкова кръвожадни, за да очакват интервюта с ранени, на които все още не е оказана медицинска помощ или картина в близък план от лица на хора, пренасяни на носилка. Още повече, когато има жертви, чийто брой и самоличност са неясни, а близките на всеки пътувал в автобус по трасето в този момент са силно притеснени дали някой от семействата им не е сред тях. Репликите „На живо сме“ и „Не търсим сензации“ в ситуация, в която очевидно личното пространство на пострадалите е нарушено, не само звучат фалшиво, но влошават повече нещата. Картината говори достатъчно и може да бъде показана и от дискретно разстояние, от което зрителите няма да са по-малко информирани.

 

Видеото от новините в 12 часа на bTV вижте тук. 

 

Видеото от новините в 12 часа на Нова. 

 

 

Близките на пътувалите в автобуса на "Юнион Ивкони" могат да получат информация на телефонни номера 02/ 982 51 54 и 0889 94 42 60 през цялото денонощие. 

 

Етичен кодекс на българските медии: 

“Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност. Ще уважаваме желанието на хората да не бъдат безпокоени в скръбта си.”
 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

катастрофа, магистрала Тракия, отразяване на трагедии, етика

Street of Art

Паниката е лечима

Вторник, 13 Юни 2017 / Хранене и Здраве
Недостатъчното или лошо качество на съня може да влоши безпокойството, така че опитайте да спите повече   Паническата атака е внезапна вълна от непреодолимо безпокойство и страх. Сърцето ти бие и не можеш да дишаш. Може дори да почувствате, че умирате или полудявате. Останали нелекуван [...]

Цветето на живота

Понеделник, 05 Февуари 2018 / Стил
Безсмъртниче или Силивряк, това растение умее да възкръсва буквално от нищото   Едно от защитените растения в нашата родина е Безсмъртничето. То напълно оправдава името си, защото е преживяло ледниковия период преди два милиона години и е живо и до днес. Това цвете е като птицата фени [...]