Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какви ще са щетите от спрения проект в Белене

Петък, 17 Юни 2016 / Общество
1404
  • Проектът беше рестартиран от кабинета "Сакскобургготски", подписан от кабинета "Станишев" и спрян от първия кабинет "Борисов"

 

България може да се размине без разходи от бюджета по неслучилия се проект за втора атомна централа, смята икономистът Георги Ангелов

 

 

Ако Националната електрическа компания беше прекратила строежа на АЕЦ „Белене“ през 2009 година, когато се оттегли стратегическият инвеститор RWE, а държавата не можеше да финансира проекта, вероятно спирането на проекта щеше да мине без щети. Сега сметката е между 550 млн. и 620 млн. евро, според решението на Международния арбитраж в Женева. С вече направените авансови плащания общите разходи по размразения и после отново замразен проект вероятно ще надхвърлят 1 млрд. евро.

Според икономиста Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“ обаче новината за решението може да се приема по-скоро като добра и в крайна сметка да се размине без сериозни щети за бюджета. Мнението му е публикувано в профила му във Facebook.

 

 

1. "Атомстройекспорт" поиска 1.2 милиарда евро, но претенциите му са отрязани наполовина и сумата е намалена до 550 милиона евро. Всички искания за пропуснати ползи, неустойки и други претенции са отхвърлени.

2. Длъжник по тези 550 млн. евро е Националната електрическа компания /НЕК/. Не е осъдена държавата, не е осъдена България - осъдена е НЕК. НЕК е търговска компания и държавата не е отговорна за нейните дългове. Решението няма влияние върху държавния бюджет и държавния дълг.

3. В краен случай, ако НЕК не може да плати, "Атомстройекспорт" може да поиска нейния фалит. Но не е нужно да се стигне дотам - а и "Атомстройекспорт" едва ли желае длъжникът му да фалира.

4. Срещу тези 550 млн. евро "Атомстройекспорт" трябва да предаде на НЕК съответното оборудване - т.е. ядрен реактор. С други думи решението на арбитража е двустранно: НЕК трябва да плати 550 млн. евро, но "Атомстройекспорт" трябва да достави оборудване за тази сума.

5. НЕК може да продаде адрения реактор обратно на "Атомстройекспорт" или на трета страна и да покрие в голяма степен задължението от 550 млн. евро. С други думи, в крайна сметка НЕК може да се наложи да плати много малко - разликата между сумата от арбитража и цената на оборудването.

6. Арбитражното решение няма да се приложи веднага, защото арбитражните решения нямат пряко действие. За да се приложи на практика решението и да се получи изпълнителен лист трябва да се мине през българската съдебна система. Както знаем, това може да се проточи дълго време. Отделно, НЕК няма 550 млн. евро в наличност, така че и да иска не може да плати скоро. Отделно, насреща трябва да се достави и съответното оборудване, което също отнема време. Т.е. това може да се проточи с години.

6.1. Спомняме си, че т.нар. американски тецове имаха да вземат от НЕК дори повече пари, цели 650 млн.евро по дългосрочните си договори. Наложи се да чакат с години, за да си ги получат, тъй като НЕК беше с голям дефицит и нямаше пари. Т.е. практиката показва, че такива големи задължения нито се плащат бързо, нито се покриват от държавата.

7. Ако се изпълни решението буквално, НЕК ще се сдобие с оборудване за ядрен реактор, което не й трябва, а "Атомстройекспорт" ще се сдобие с вземане от 550 млн. евро, което няма да бъде платено с години. Т.е. и двете страни няма да са особено доволни. Съответно, и двете страни имат стимул да преговарят за някакъв компромис - например, продажба на ядрения реактор или прихващане на взаимните задължения.

Като цяло, от решението няма непосредствени ефекти, освен че се намаляват неяснотите. При добра стратегия може да се излезе от цялата ситуация с минимални щети и без никакви разходи за държавния бюджет.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ

Street of Art

Куклите, които показват нещата от живота

Вторник, 13 Август 2019 / Стил
Пенсионерката Ирина Верхградская и нейните старци   „Малкият свят“ е поредица от кукли на самоуката художничка Ирина Верхградская – пенсионерка от Новосибирск, която от 30 години изработва истински поизведения на изкуството. Нейните кукли не само са като живи, а показв [...]

Кадифен блясък в новогодишната нощ

Петък, 29 Декември 2017 / Стил
  Вече отброяваме последните часове до новата 2018 г. Как ще я посрещнем зависи от нас - дали ще изберем тихо място, на което сме само с близки приятели, или бляскаво парти, важното е да се чувстваме добре. Жената обаче винаги трябва да е красива, а какъв по-добър повод да изглеждаме заш [...]