Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво искат хората от Асеновград?

Понеделник, 03 Юли 2017 / Общество
700
  • БГНЕС

Когато се подклажда етническо напрежение, обикновено става въпрос за отклоняване на вниманието от други, по-важни теми

 

Петата поредна вечер на протеста в Асеновград премина без инциденти единствено, защото в града беше изсипана цялата полиция на държавата. Събитието беше обявено предварително, широко отразено в медиите и към жителите на града очаквано се присъединиха хиляди българи от цялата страна. Като нищо можеше да се стигне до саморазправа, защото много хора на едно място лесно се екзалтират и поддават на провокации. Или поне това очакваха медиите. 

Предната вечер кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов предупреди, че има индикации за провокации, което означава, че напрежението е дирижирано отвън. Това впрочем се усети още преди няколко дни, когато напрежението отново се засили и хората от града тръгнаха към циганската махала, но бяха спрени на входа от жандармерията.

Ако някой е наблюдавал събитията в четвъртък, вероятно е видял, че към 20 часа вечерта на площада имаше група жители на Асеновград, обединени в гнева си от факта, че група роми са пребили деца и техните треньори от отбора по кану-каяк. Час по-късно вече пред общината тълпата изглеждаше солидно, а мощните скандирания повече приличаха на отработен навик от футболни мачове, отколкото на рехавото възмущение на обикновения отруден човек, който страда от беззаконията в държавата. И че имаше провокации още тогава, защото след общината протестът беше поведен към „Лозница“, но след намесата на полицията голямата част от хората се разотидоха, а друга част решиха да минат по друг път и все пак да стигнат до циганската махала. Едва ли са имали намерение да влязат и да бият хората просто така. Но, ако е така, това със сигурност означава, че хората не вярват, че институциите могат да се справят с проблема. А ако не е така, означава, че търсят друг ефект – като например създаване на впечатление за напрежение.

В по-малък мащаб събитията се повториха и през следващите вечери, а в неделя тълпата наистина изглеждаше внушително и оставяше усещане за организирана провокация. Силно напомняща спонтанните протести през 2013 година, когато народното недоволство бързо беше наяхано от всевъзможни партийни и бизнес интереси и в някаква степен употребено за личните им цели.

 

„Сблъсък“ като този не е първият,

няма и да е последният

 

Въпросът е кой и защо го подклажда, от какво се опитва да отклони вниманието и към какво се опитва да го насочи. И кой има интерес от внушенията, че прокуратурата работи, но съдът – не – теза, застъпвана широко напоследък от политици и медии...? И случайно ли точно Петър Низамов удари оператор от голяма телевизия, или отново някой се опитва да измести в някаква друга посока проблема?

Иначе хората (изобщо) искат справедливост. Хората (от града) от последните пет вечери на площада в Асеновград искат законодателни промени за ефективно работеща съдебна система и бързи и справедливи наказания за всякакъв вид престъпления, искат политиците да спрат да държат ромската общност неграмотна, за да я употребяват за изборните си цели, искат работеща стратегия за интеграция, която да направи така, че в градовете да няма гета. Ето това последното тяхно искане някакси заглъхна и не получи достатъчно внимание от медиите, които търсят повече атракцията, отколкото начините за решаване на проблемите. Вероятно защото в България интеграция отдавна е мръсна дума, пропита с корупция и расистки настроения. А може би по съвсем друга причина...

Видяхме и репортажи, които се опитваха да намерят отговор на въпроса проповядва ли се или не радикален ислям в Асеновград и има ли това някаква връзка с протеста, но така и не стана ясно какво всъщност искат да кажат тези репортажи, защото протестът на хората е провокиран от беззаконието. Поне в спонтанния му вариант. 

Да, това, което видяхме показано отвътре в махалата, много наподобява пазарджишкия квартал „Изток“ - мъже с оформени по определен начин бради и забулените им жени, които отричат каквато и да било вина. Но поглед отвътре в махалата показа и че освен „новите“, ги има и другите типично изглеждащи представители на циганската общност, които обясниха, че техните хора също са били с разбити глави и че са тормозени от местните години наред. Тези, вероятно „стари“ жители на циганския квартал, обещаха да покажат записи на насилие над роми от жители на града и от полицейски служители. Подобна теза изказаха и адвокатите на задържаните 9-тима жители на „Лозница“ и обясниха, че заради изкуствено създавано напрежение се търсят изкупителни жертви. Типично за адвокатите, на тях работата им е да защитават хора с обвинения, но ако това е вярно, какво следва? 

Важната тема в асеновградските събития от последната седмица е, че

 

проблем с ромските гета съществува

и той трябва да бъде решен

 

 

Първо, хората от Асеновград бяха подкрепени от цяла България, защото обществото каза на политиците, че иска да решат проблема, а не да го замитат под килима до следващите избори.

Второ, това не е първият, и няма да е последният случай на протести след агресия или беззаконие и исканията на хората за присъди не са случайни – отдавна никой не вярва, че виновниците за престъпления срещу обикновените хора в България получават полагащите им се според деянието им наказания. Отдавна е усещането, че справедливост няма, а тази липса на справедливост и безнаказаност е именно причината за начина на живот на големи групи хора /и тук не става въпрос само за цигани/ – на гърба на останалите, чрез кражби, рекети и в очакване някой да дойде и да им реши проблемите, да им даде наготово, да ги купи, даже и за жълти стотинки.

Трето, когато някой някъде ескалира напрежение между българи и роми или между българи и турци, обикновено мирише на избори. Може сега случаят да не е такъв, но със сигурност мирише на отклоняване на вниманието от нещо – като например грандиозният скандал с ремонта на НДК, обществените поръчки и уволняването, връщането и подаването на оставка на директора на дружеството, което има главната задача да осигури работата на делегатите от ЕС за българското председателство. Или от някоя друга подобна тема, която би предизвикала неудобни въпроси, ако остане излишно медийно място/време.

Четвърто, като е повдигнат проблема за напрежението, което създават ромските гета навсякъде в страната, време е да се потърси и решение. Затова искането за действаща стратегия за справяне с проблема трябва да бъде чуто и „употребено“ да се случи истински дебат и да се потърсят работещи начини за решаване на проблемите. Няма да стане бързо, няма да стане и лесно, но след като в други държави от Европа, с които искаме да се сравняваме, са го направили, защо да е невъзможно?

Затова е важно тези протести да продължат. Не само в Асеновград.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Асеновград, протести, роми, цигани, етническо напрежение

StreetInside

Учени наблюдават за пръв път образуване на планета

Вторник, 03 Декември 2019 / На предела
Явлението се наблюдава около младата звезда HD 141569A Учени изследвали протопланетарния диск на звездата HD 141569A от съзвездието Везни и открили, освен двата й известни досега сегмента, още един, разположен по-близо до звездата. Наблюденията показват възможно формиране на планетна систем [...]

Подаръците на интуицията

Неделя, 29 Май 2016 / На предела
  Защо интуитивните хора се възползват максимално от ситуацията и са по-успешни, докато други не могат     Трудно е се обясни какво е интуицията. Някои я приписват на късмет, някои я отхвърлят изобщо и я поставят в същата група като картите таро, докато други хора я използва [...]