Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво оцеля след пожара в „Парижката Света Богородица“?

Вторник, 16 Април 2019 / Общество
218
1 / 4

800-годишната катедрала е най-важният символ на френската столица

 

Катедралата “Нотр Дам дю Пари”, позната у нас като “Парижката Св. Богородица”, е  най-знаковата сграда на френската столица. От нея тръгват всички пътища, а парижани я посещават много повече от 14-те милиона туристи, прекрачващи прага й всяка година.

Вчера голяма част от 800-годишната сграда изгоря, има опасност и от срутване на конструкцията, след като се срутиха тавана и кулата-копие. Но още докато пламъците поглъщаха безценните съкровища, пазени в храма, целият свят се обедини около каузата тя да бъде възстановена.

 

 

Строежът на „Нотр Дам“ е започнал през 1163 г. Идеята на това място да се издига готическа катедрала е на парижкият епископ Морис дю Съли през 1160 г. Тогава той решава всички сгради на това място да бъдат съборени, материалите им – рециклирани и там да се издигне нова християнска катедрала в модерния тогава готически стил. Сградата е завършена почти 200 години по-късно през 1345 г.

 

 

Дървеният покрив на сградата беше напълно унищожен. Кулата-стрела, която се срути, е строена през 13 век, а по-късно е премахната, тъй като става опасна. При реставрация през 19 в. Кулата е била изгадена отново от дърво и олово.

Тя е била покрита със статуи на христовите апостоли, но няколко дни преди пожара те са били премахнати заради ремонта.

Най-известните архитектурни елементи на катедралата са розетните прозорци – най-известните стъклописи в цял свят. Съдбата на прозорците е неясна след стихията.

Централните порти на катедралата показват важни части от християнската история. Над централната врата е изобразен Страшният съд, от дясно – коронацията на Дева Мария, а от ляво – животът на важни за Париж светци.

 

 

Най-важната и значима реликва, която се съхранява в катедралата и която е спасена, е тръненият венец на Христос, положен на главата му по време на разпятието.

 

 

Ве­не­цът бил по­хи­тен от кръс­то­нос­ци­те от Кон­с­тан­ти­но­пол (през 1204 г.), а впос­лед­с­т­вие от­ку­пен от кра­ля на Фран­ция Лю­до­вик IХ за ог­ром­на­та су­ма от 135 000 лив­ри.

В тре­зо­ра на “Но­тр Дам” се съхранява дру­га го­ля­ма ре­лик­ва -­ част от Св. Кръст Гос­по­ден и еди­ният от 4-те гвоз­дея, с ко­и­то е бил при­ко­ван Христос, вгра­де­ни в про­чу­тия “Па­ла­тин­с­ки” кръст. Засега тяхната съдба е неясна.

На сигурно място обаче са се оказали туника на крал Свети Луи и колекция от потири.

 

Вижте още:

Версайският дворец чака пратка, закъсняла с над 3 века

Символът на Париж на 130 години

В сърцето на терора

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Нотр Дам, Парижката Света Богородица, Париж, катедала, пожар

StreetInside

Затворен кръг или спирала

Вторник, 24 Май 2016 / Към себе си
  Без да бъдат зададени болезнените въпроси, никога няма да се премине към болезнените отговори   Често ли си мислите, че не сте съвсем наред? Че, може би, страдате от някакви форми на депресия или истерия? Има ли моменти, в които непрестанно си задавате едни и същи въпроси, без д [...]

Медитация за засилване на енергията

Понеделник, 29 Август 2016 / На предела
Използвайте тази техника, когато наистина имате нужда от повече енергия    Има много различни техники за визуализация и медитация, които могат да ви помогнат да засилите енергията си. Някои са по-прости, други са по-сложни. Повечето от техниките за засилване на енергията включват а [...]