Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво оцеля след пожара в „Парижката Света Богородица“?

Вторник, 16 Април 2019 / Общество
232
1 / 4

800-годишната катедрала е най-важният символ на френската столица

 

Катедралата “Нотр Дам дю Пари”, позната у нас като “Парижката Св. Богородица”, е  най-знаковата сграда на френската столица. От нея тръгват всички пътища, а парижани я посещават много повече от 14-те милиона туристи, прекрачващи прага й всяка година.

Вчера голяма част от 800-годишната сграда изгоря, има опасност и от срутване на конструкцията, след като се срутиха тавана и кулата-копие. Но още докато пламъците поглъщаха безценните съкровища, пазени в храма, целият свят се обедини около каузата тя да бъде възстановена.

 

 

Строежът на „Нотр Дам“ е започнал през 1163 г. Идеята на това място да се издига готическа катедрала е на парижкият епископ Морис дю Съли през 1160 г. Тогава той решава всички сгради на това място да бъдат съборени, материалите им – рециклирани и там да се издигне нова християнска катедрала в модерния тогава готически стил. Сградата е завършена почти 200 години по-късно през 1345 г.

 

 

Дървеният покрив на сградата беше напълно унищожен. Кулата-стрела, която се срути, е строена през 13 век, а по-късно е премахната, тъй като става опасна. При реставрация през 19 в. Кулата е била изгадена отново от дърво и олово.

Тя е била покрита със статуи на христовите апостоли, но няколко дни преди пожара те са били премахнати заради ремонта.

Най-известните архитектурни елементи на катедралата са розетните прозорци – най-известните стъклописи в цял свят. Съдбата на прозорците е неясна след стихията.

Централните порти на катедралата показват важни части от християнската история. Над централната врата е изобразен Страшният съд, от дясно – коронацията на Дева Мария, а от ляво – животът на важни за Париж светци.

 

 

Най-важната и значима реликва, която се съхранява в катедралата и която е спасена, е тръненият венец на Христос, положен на главата му по време на разпятието.

 

 

Ве­не­цът бил по­хи­тен от кръс­то­нос­ци­те от Кон­с­тан­ти­но­пол (през 1204 г.), а впос­лед­с­т­вие от­ку­пен от кра­ля на Фран­ция Лю­до­вик IХ за ог­ром­на­та су­ма от 135 000 лив­ри.

В тре­зо­ра на “Но­тр Дам” се съхранява дру­га го­ля­ма ре­лик­ва -­ част от Св. Кръст Гос­по­ден и еди­ният от 4-те гвоз­дея, с ко­и­то е бил при­ко­ван Христос, вгра­де­ни в про­чу­тия “Па­ла­тин­с­ки” кръст. Засега тяхната съдба е неясна.

На сигурно място обаче са се оказали туника на крал Свети Луи и колекция от потири.

 

Вижте още:

Версайският дворец чака пратка, закъсняла с над 3 века

Символът на Париж на 130 години

В сърцето на терора

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Нотр Дам, Парижката Света Богородица, Париж, катедала, пожар

Street of Hope

Озарената педагогика: Проект за училище

Събота, 11 Юни 2016 / В клас
  Образованието може да е успешно само, когато учителите, родителите и децата работят заедно   Озарената педагогика за разлика от останалите системи е един проект, т.е. това е нещо което се случва засега само на хартия и има обучавани учители осем години в традиционните училища д [...]

Интеграцията на децата бежанци върви мъчително

Събота, 05 Ноември 2016 / Гласът на детето
Само 55 младежи са записани на училище, близо 2000 стоят в центровете на ДАБ   Интеграцията на най-рисковата група сред бежанците - децата, продължава да върви мъчително, въпреки приетите редица документи, които трябва да подпомогнат този процес. Това показват данни, изнесени на 63-тата [...]