Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво ще се роди от кризата на кризите

Вторник, 15 Ноември 2016 / Общество
1083
  • topnovini.bg/ От безплатен концерт или политическа агитация имат нужда хората?

Хората искат реабилитация на минималната справедливост на политическите отношения, казва д-р Николай Михайлов

 

България не може да преживее фундаментална политическа криза и тя не може да доведе до катастрофа. Всичко ще отмине, нищо особено няма да се случи. Има една криза обаче, която е кризата на кризите. Това е кризата на статуквото - на това, което не може да постигне промяна и това е голям проблем. Така коментира ситуацията в държавата предаването „Още от деня“ на БНТ д-р Николай Михайлов, психиатър, политик и социален коментатор.

Според него тази криза е началото, но е твърде вероятно „то да се абортира по правилата на българската участ“. В тази криза обаче д-р Николай Михайлов вижда и възможност за възстановяване и ново отношение към политическата действителност: „Нов опит не за помирение, а за разговор. Да направим нов опит за разговор, много отговорно за съдбата на националната ни общност“.

Случващото се в България всъщност е част от общата за света криза на представителността, криза на доверието и изобщо на политическия занаят. „Гласопозавателят, най-общо казано, произнесе следната фраза „Въобще не ме интересува този политически модел, който систематично обслужва политическите елити, сякаш политиката е за тях. Нищо подобно, политиката е за тези, които не могат да прекосят разстоянието между низините по логиката на тази така функционираща представителна демокрация. Следователно тя е в криза – криза на представителността“, коментира д-р Михайлов.

Според него победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ е дошла „като стихия от почвата, отдолу“, той не е бил забелязан, защото политиците и медиите са загубили рецепторите си за усвояване на политическата реалност, не са могли да си дадат сметка какво се случва в света и са шокирани от резултата.

„Не знаят политиците с какво живеят хората, а те живеят с някаква фамилна и лична реалност, с обстоятелства, които изтерзават един живот. Хората искат реабилитация на минималната справедливост на политическите отношения“, обяснява д-р Михайлов. Той смята, че светът няма перспектива пред себе си, ако не се съгласи на нова архитектура на глобална сигурност през диалог, осмисляне на предизвикателствата и през бърза, неотложна деилогизация на въпросите, свързани с тази глобалност.

 

 

Как това се пренася в българския модел - ние се явяваме на избори с идеята да изберем собствен държавен глава с представителна функция и изпълнителна власт. Това обаче на практика е силно ограничено, смята Михайлов. По думите му при новите обстоятелства ще бъдем захвърлени обратно към себе си и към собствения си ресурс за справяне: „Настъпил е сякаш часът да приберем своето глобалистко въображение и верноподанически инстинкт от посоката навън към посоката навътре. Защото политиците трябва да носят отговорност за националната общност, да я чуват. Трябва да съумеят да разговарят с тази общност и да не я хвърлят в изкушението да решава политически въпроси чрез референдум, за които не е квалифицирана – в отчаянието на едно драматично недоверие към политическата класа“.

В отчаянието на едно драматично недоверие към политическата класа, разбираемо хората да искат да бъдат оставени да решават за бъдещето на България, смята Михайлов.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

криза на статуквото, политика, недоверие, ценности, Николай Михайлов

Street of Hope

Програмирай на игра

Четвъртък, 15 Декември 2016 / В клас
  В клубовете на CoderDojo България деца създават сайтове и игри   Да програмираш може да бъде забавно, може да осигури добра кариера, но голямото предимство на ранната среща на децата с математическите модели е, че това ги подготвя за живота. Вероятно това стои зад популярн [...]

Кариерата на учителите ще зависи и от квалификацията

Понеделник, 08 Август 2016 / В клас
В същото време училищата търсят 1400 преподаватели, още 5000 са в пенсионна възраст       Учителският стаж спира да е единственият критерий за кариерно развитие на педагогическите специалисти. То вече ще зависи и от квалификацията и резултатите от атестирането. Това предвиж [...]