Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Какво си казаха Борисов и Тръмп?

Вторник, 26 Ноември 2019 / Общество
211
  • ГИС
  • ГИС
  • ГИС
  • ГИС
1 / 4

Визите за българи в САЩ може и да отпаднат, но няма да е сега

 

Визите за български граждани може и да паднат, със сигурност темата ще бъде обсъдена. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет в началото на срещата си премиера на България Бойко Борисов. Тръмп подчерта, че САЩ и България имат приятелски отношения и посочи, че много българи живеят зад океана.

Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани, заяви още президентът на САЩ.

Тръмп посочи, че страната ни може да послужи като пример на държави като Германия, тъй като разходите ни за отбрана са над 3 процента от Брутния вътрешен продукт. Повод за тези думи е покупката на изтребители F-16, с което разходите за отбрана нарастват до 3,1 на сто от БВП.  

 

На свой ред Борисов заяви, че България високо цени стратегическото си партньорство със САЩ и е уверен, че срещата ще е от голяма полза за неговото развитие. Българският министър-председател изрази удовлетворение от установения устойчив политически диалог на всички равнища и увереност, че по-нататъшното му активизиране ще има ползи и за двете държави, съобщи пресслужбата на министерския съвет.

Българският министър-председател специално акцентира върху индустриалното сътрудничество, което съпътства модернизацията на българските въоръжени сили.

Борисов отбеляза също сътрудничеството на България и САЩ в областта на енергетиката, в контекста на националната сигурност. Изтъкна и проектите, по които страната ни работи усилено и които ще допринесат за диверсификация на енергийните източници и маршрути.

Българският министър-председател посочи предимствата на България като инвестиционна дестинация и заяви, че американските инвеститори са добре дошли у нас, като акцентът беше върху насърчававането на високотехнологични производства.

 

В съвместното изявление след срещата се посочва, че главната цел на нашите отношения е укрепване на трансатлантическата общност като общност от нации, обединени от споделени саможертви и ангажимент към обща отбрана, демократични ценности, справедлива търговия и взаимни стратегически интереси. „Преди трийсет години,  след края на комунистическата диктатура, България свободно избра трансатлантическа ориентация. Преди петнайсет години България препотвърди своя трансатлантически прозападен избор, като стана съюзник в НАТО.

Съединените щати оценяват високо лидерството и ангажимента за споделяне на финансовата тежест на България, чиито разходи за отбрана надхвърлят два процента от БВП тази година. България също така планира в дългосрочен период да изпълни обещанието си за разходи за отбрана като член на НАТО до 2024 година. Нашите въоръжени сили са обединени  в защита на свободата и очакват да засилят  своите отбранителни и възпиращи позиции по източния фланг на НАТО, включително и Черно море, което е от особена важност за евроатлантическата сигурност. Съединените щати и България извличат взаимна полза от съвместните учения и другите начини  за оперативно използване от страна на САЩ на учебния полигон „Ново село“ и авиобаза „Граф Игнатиево“ и възнамеряват да проучат начини  за по-нататъшно развитие на възможностите ни за съвместни учения в бъдеще. Съединените щати и България също така възнамеряват да продължат сътрудничеството си за унищожаване на излишни конвенционални оръжия“, се посочва в изявлението.

 

Съединените щати и България планират да задълбочат своето партньорство в отбранителната индустрия и технологии и се ангажират да развият  допълнителни партньорства в областта на отбранителната индустрия и технологии, които са от решаващо значение за регионалната отбрана и възпиране, включително като продължават да улесняват достъпа до високотехнологични отбранителни технологии и въоръжение, които Съединените щати считат за налични. България се ангажира да обмисли надлежно предложенията на американските компании, които желаят да се конкурират на българския пазар.

Съединените щати и България разбират, че енергийната сигурност е национална сигурност. Съединените щати възнамеряват да изпратят технически екип в България, който заедно със своите български колеги да проучи възможностите за по-нататъшно сътрудничество в различни области на енергетиката, включително и ядрената. Съединените щати и България планират също така да работят заедно за засилване на енергийната сигурност на България, като подкрепят експедитивното лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната електроцентрала „Козлодуй“ при стриктно спазване на изискванията за безопасност и диверсификация и разпоредбите на Европейския съюз.

Приветстваме стремежа на България да стане регионален разпределителен център за природен газ посредством завършване на интерконекторната връзка Гърция-България, придобиване на дял и резервиране на капацитет в плаващата платформа за съхранение и регазификация  край Александруполис, Гърция, либерализиране на вътрешния си газов пазар, разширяване на капацитета и осигуряване на достъп до газовото си хранилище, сътрудничество със Сърбия по изграждане на друг интерконектор и инвестиране в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод за диверсифициране вноса на газ за Източна Европа съобразно правилата на Европейския съюз, посочва още извлението. Всички тези стъпки значително ще подобрят енергийната сигурност на България, ще понижат цената на енергоносителите за българския потребител и ще направят България енергиен лидер в региона.

 

Отчитайки, че сигурните мрежи за комуникация от пето поколение (5G) ще бъдат от жизненоважно значение, както за бъдещия просперитет, така и за националната сигурност, САЩ и България заявяват желанието си да засилят сътрудничеството си в тази област.

Съединените щати подкрепят неотдавнашните усилия на България да защити независимостта и суверенитета на страната от зловредни влияния.

 

САЩ подчертават, че доброто управление и върховенството на закона формират основата на нашата обща сигурност и просперитет. Съединените щати насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж. Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите.

Съединените щати насърчават България да продължи борбата с корупцията, която възпрепятства доверието в публичните институции и икономическия растеж. Съединените щати твърдо подкрепят медийната свобода в глобален мащаб, тъй като свободната преса е от съществено значение за демократичните нации, и насърчават България да продължи да защитава свободата на медиите.

 

Вижте още:

Настроението в Близкия изток е тръмпово

Какви са начините САЩ да се отърват от Тръмп

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Борисов, Тръмп, България, САЩ, визи, енергетика, икономика

Street of Art

Музикален маратон в подкрепа на деца

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Под прожектора
Благотворителният концерт ще се излъчва в 50 държави и е най-мащабното подобно събитие в последните 30 години   Десетки музикални и филмови звезди се събират на Националния стадион “Васил Левски” на 1 октомври за 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертв [...]

Българският глас на Франция

Понеделник, 29 Май 2017 / Под прожектора
Венсан Винел е фаворитът на публиката в популярния музикален формат   Той можеше да е едно от многото изоставени и неоценени деца със зрителни проблеми в България. Но съдбата му отрежда друго бъдеще – Венсан Винел е осиновен на 2 години от френско семейство. Самороден талант, койт [...]