Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

КАТ ще идва само при тежки катастрофи

Четвъртък, 16 Февуари 2017 / Общество
350
  • pravatami.bg

Или, ако шофьорите не могат да се разберат 

 

При леко пътно-транспортно произшествие шофьорите се разберат помежду си, попълвате само протокол и се обаждате на застрахователите. Когато няма разбирателство, се вика КАТ и те ще определят кой шофьор е виновен. Когато единият шофьор обаче се усъмни, че другият участник в инцидента е в нетрезво състояние, е най-добре да се повика КАТ,  обясни пред Нова телевизия главен инспектор Росен Рабчев от КАТ.
 
По думите му КАТ отговаря за контрола на пътното движение, а с новите промени в закона Пътна полиция и застрахователите вече ще си разделят тази функция.

Според новите правила, по които ще действат властите при катастрофи, КАТ ще идват само на мястото на тежките инциденти. Катастрофите без пострадали вече няма да се регистрират в КАТ. В останалите случаи, дори ако колите са със сериозни щети, ще бъдат съставяни двустранни протоколи.
 
Пътна полиция ще пристига на местопроизшествието при следните условия:

- ако има жертви или пострадали;

- ако двамата шофьори не могат да се разберат кой е виновен;

- ако има съмнения, че единият от водачите е в неадекватно състояние или няма книжка.

До този момент не се подписваха протоколи, ако някоя от колите не може да се придвижва на собствен ход. Според застрахователите обаче това почти винаги се случва при по-тежките катастрофи.
„Промените не са свързани с леките пътно-транспортни произшествия. Тази наредба действа от 2009 година. Шофьорите добре познават правилата и как се пишат двустранни протоколи. Промяната е, че КАТ няма да посещава и тежки ПТП-та между два тира, например. А когато стане тежко пътно-транспортно произшествие, хората обикновено са много афектирани и разбирателството е много трудно. Застрахователите плащат на КАТ да извършват тази контролна мярка. Гаранционния фонд изплаща 5% от всички вноски, които ние, като граждани плащаме”, коментира Юри Тодоров, председател на „Асоциация за застрахователна сигурност”.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

КАТ, катастрофи, протоколи, застрахователи, шофьори

StreetView

Скалният параклис "Света Петка" в град Трън

Понеделник, 19 Февуари 2018 / Места
Много хора посещават това място, защото вярват в лечебните му сили   Казват, че светите места са трудно достъпни и само вярващия стига до тях. Едно от тези места е скалният параклис в град Трън, а негова покровителка е Св. Петка – Параскева Българска. Параклисът се намира на мал [...]

Най-дългият стъклен мост

Събота, 20 Август 2016 / Места
В Китай откриха най-мащабното подобно съоръжение в света    Най-дългият и висок стъклен мост в света бе открит официално в Китай, съобщават чуждестранните агенции. Мостът е в националния парк Чжан-цзя-цзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Съставен е от 99 [...]