Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

КАТ ще събира неплатените глоби и от пътниците в проверяваните коли

Сряда, 05 Юли 2017 / Общество
947
  • forumnews.bg

 

Граждански организации искат агенция за безопасност на движението

 

Граждани и неправителствени организации, поискаха да се създаде Държавна агенция за безопасно движение по пътищата, за да се сложи край на агресията и безнаказаността. Причината е, че жертвите на пътя стават все повече, а каквито и мерки да предприема КАТ, резултат от тях няма. Затова гражданските организации настояват за персонална отговорност и засилен контрол, който да бъде вменен на отделна държавна структура.

Тя ще съумее да събере на едно място отговорните органи, които се грижат за изграждането на пътищата, налагането на контрол над водачите, които управляват моторни провезни средства, както и за налагане на глоби и събиране на глоби от това, обясни пред БНТ Георги Кардашев от Сдружение "Мрежа за инициативи и решения“.

Той посочва, че несъобразената скорост не е единствената причина за тежките катастрофи, но никой не поема отговорност за лошото състояние на пътя.

 

От КАТ предлагат при проверка на водачите да се изискват документите на всички пътуващи в колата. Ако се окаже, че те имат издадени и невръчени фишове, документите ще се разпечатват и ще им се дават на място. Така Пътна полиция се надява да намали големия брой на невръчени актове, който е и една от причината за големия брой произшествия.
За първите 5 месеца на тази година са издадени 138 335 електронни фиша с глоби за 21.5 млн. лв., а са платени едва 6 млн. лв.

Проверките на пътници стават възможни заради таблетите, с които КАТ бе оборудван наскоро, с които данните могат да се проверяват много по-бързо, обясни по БНТ Росен Рапчев от пътната полиция. "Имахме доста голям проблем с връчването на електронните фишове. Полицаите ходеха на адреси, не можеха да намерят дълго време хората, които са нарушили закона. Сега ще виждат и ще връчват на всеки един, не само на водачите, но и на всеки един пътник, който е в колата. Имаме вече случаи с по 12-14 връчени фиша на един човек", обясни Рапчев.
През лятото КАТ ще изкара по магистралите и пътищата всичките си налични екипи. Специален акцент при проверките им ще са високата скорост, агресивните шофьори и неплатените глоби. "Когато има агресивни водачи, те ще бъдат най-демонстративно изкарвани от пътя. Това ще е и превенция към останалите участници в движението", каза още Рапчев.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

КАТ, проверки, безопасност на движението, глоби, неплатени фишове

Street of Art

Ищар в България през октомври

Събота, 16 Юли 2016 / Под прожектора
Кралицата на етно музиката Ищар ще представи най-новия си албум пред българската публика на 18 октомври в София   Грандиозният концерт ще бъде в зала 1 на Националния дворец на културата. Новият албум на Ищар „Baila” е на пазара от 24 юни. Той съдържа 12 песни, а първият си [...]

Започва Автомобилен салон София 2017

Петък, 06 Октомври 2017 / Стил
300 експоната от 44 световни марки ще бъдат представени на изложението в Интер експо център      Над 300 автомобила и мотоциклета от 44 световни марки, гаражно оборудване, резервни части и консумативи за автомобили - тази година Международният автомобилен салон София 201 [...]