Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кой какво очаква от Тръмп

Петък, 20 Януари 2017 / Общество
287
  • БГНЕС

 

45-тият американски президент встъпва в длъжност

 

Руски служители и депутати приветстват днешното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп като началото на ера на по-добри отношения между двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Обещанията на Тръмп да оправи влошените отношения с Москва обнадежди политическия елит на Русия след периода на растящо напрежение с Вашингтон заради украинската криза, войната в Сирия и обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ.

Премиерът Дмитрий Медведев заяви, че макар политиката на Тръмп към Русия все още да не е ясна, правителството се надява разумът да надделее. Възхвалите на Тръмп към руския президент Владимир Путин породиха очаквания, че той може да се насочи към нормализиране на отношенията въпреки твърдите позиции за Русия на някои от номинираните от него членове на правителството.
Тръмп, който ще положи клетва днес, посочи уважението си към руския президент Владимир Путин и изрази загриженост за това доколко страните от Алианса споделят цената на сигурността в рамките на НАТО. 

Милиардерът Джордж Сорос заяви, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е „кандидат-диктатор“, който ще се провали. Той добави, че Тръмп се „готви за търговска война, която ще има огромни ефекти върху Европа и други части на света“, предаде AFP, цитирана от „Фокус”.

Сорос, който подкрепяше Хилари Клинтън по време на изборите в САЩ, е загубил близо един милиард долара поради изненадващата победа на Тръмп. „Лично аз съм убеден, че Тръмп ще се провали, защото идеите му, това, което го води си противоречат“, добави той. Сорос предрече загубата на „позитивното влияние на САЩ по света в полза на отвореното общество“, което ще „има огромен ефект върху Европа и други части на света“.


„Брекзит предизвика несигурност. Мисля, че промяната на администрацията в САЩ въведе дори още повече несигурност за ЕС“, заяви британският финансов министър Филип Хамънд, цитиран от Reuters и „Фокус”.
Според Хамънд  страните от ЕС варират силно относно това доколко приемат заплахата към тях от страна на Русия. „Всичко, което променя установеното статукво в Европа, която е съсед на Русия, но живее под защитния чадър на САЩ, ще повлияе върху динамиката на ЕС“, посочва той.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Доналд Тръмп, САЩ, президент, встъпване в длъжност

StreetView

Скопие съблича барока

Неделя, 05 Ноември 2017 / Места
Правителството ще премахне част от паметниците, построени по времето на Никола Груевски   Скопие спира реконструкцията на сградите в стил барок и ще премахне част от паметниците, построени по времето на предишния премиер Никола Груевски. Малко след местните избори, спечелени безапелаци [...]

Рим търси над 400 млн. евро

Четвъртък, 26 Май 2016 / Места
    Парите са необходими за съхранение и възстановяване на безценни исторически паметници     Поради отчаяна нужда от пари, правителствени служители в Рим призоваха корпоративни спонсори и дарители да се включат в кампания за възстановяването на историческите паметниц [...]