Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Коронавирусът ни е съкратил живота

Петък, 06 Май 2022 / Общество
242
  • unsplash.com

България отново е първенец в черната статистика

 

Продължителността на живот на българите, която и без друго е много ниска, е намаляла с още 2,2 години заради Ковид-19. С това България поставя пореден черен рекорд в ЕС. Това показва изследване на Евростат, цитирано от „Сега“.

Според неокончателни данни за 2021 г.  пандемията се е отразил негативно, като е довела на съкращане на живота на европейците в в почти половината страни членки на ЕС.

Най-сериозен спад е регистриран в Словакия и България (-2,2 години спрямо 2020 г.), следвани от Латвия (-2,1 години) и Естония (-2 години).

Продължителността на живота в ЕС постоянно се е увеличавала през последните десетилетия, като от 60-те години на 20-и век досега е нараствала средно с по 2 години на десетилетие, сочи статистиката на Евростат. Но ето че коронавирусът е довел до пречупване на тази тенденция.

През 2021 г. някои страни членки от Западна Европа са се върнали до предковидните нива на продължителност на живота, докато други - най-вече в Източна Европа, точно през тази година са усетили истинския удар на пандемията, и тепърва предстои възстановяване.

В сравнение с предпандемичната 2019 г. продължителността на живота през 2021 г. е намаляла навсякъде освен в Люксембург, Малта и Швеция. Най-голям спад е отчетен в България - с цели 3,7 години. Следват Словакия (-3 години) и Румъния (-2,7 години).

 

Вижте още:

ЕК: България има спешна нужда от реформа в здравеопазването

Ваксинацията срещу COVID-19 и каква е ролята на Т-клетките?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, продължителност на живота, Евростат

StreetInside

Диплома на един клик разстояние

Сряда, 14 Юни 2017 / Кариера
Ако дистанционната форма на обучение се въведе по-широко, това ще помогне на много хора, които нямат физическа възможност да посещават висшите училища   Обучението и преподаването са дълбоко засегнати от предизвикателствата на дигиталната ера. Дистанционното образование предоставя на пр [...]

ЦЕРН ще търси роднини на Хигс бозона

Неделя, 24 Юни 2018 / На предела
Мощността на големия адронен колайдер ще бъде увеличена в търсене на нови неизвестни частици   Европейският център за ядрени изследвания - ЦЕРН започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен колайдер. Шест години след като огромният ускорител на частици потвърди съществу [...]