Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Коронавирусът ни е съкратил живота

Петък, 06 Май 2022 / Общество
121
  • unsplash.com

България отново е първенец в черната статистика

 

Продължителността на живот на българите, която и без друго е много ниска, е намаляла с още 2,2 години заради Ковид-19. С това България поставя пореден черен рекорд в ЕС. Това показва изследване на Евростат, цитирано от „Сега“.

Според неокончателни данни за 2021 г.  пандемията се е отразил негативно, като е довела на съкращане на живота на европейците в в почти половината страни членки на ЕС.

Най-сериозен спад е регистриран в Словакия и България (-2,2 години спрямо 2020 г.), следвани от Латвия (-2,1 години) и Естония (-2 години).

Продължителността на живота в ЕС постоянно се е увеличавала през последните десетилетия, като от 60-те години на 20-и век досега е нараствала средно с по 2 години на десетилетие, сочи статистиката на Евростат. Но ето че коронавирусът е довел до пречупване на тази тенденция.

През 2021 г. някои страни членки от Западна Европа са се върнали до предковидните нива на продължителност на живота, докато други - най-вече в Източна Европа, точно през тази година са усетили истинския удар на пандемията, и тепърва предстои възстановяване.

В сравнение с предпандемичната 2019 г. продължителността на живота през 2021 г. е намаляла навсякъде освен в Люксембург, Малта и Швеция. Най-голям спад е отчетен в България - с цели 3,7 години. Следват Словакия (-3 години) и Румъния (-2,7 години).

 

Вижте още:

ЕК: България има спешна нужда от реформа в здравеопазването

Ваксинацията срещу COVID-19 и каква е ролята на Т-клетките?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid, коронавирус, продължителност на живота, Евростат

StreetInside

Кризисните години и уроците на живота - втора част

Вторник, 10 Януари 2017 / На предела
7-годишните цикли, как и кога трябва да определим приоритетите си   Кои са изпитите в училището на живота и кое е важно във всеки от 7-годишните периоди, в които преминаваме? Можем ли и как да разберем какво ще ни направи успешни, така че да реализираме потенциала си - работейки това, [...]

Диагностичен разговор и клинична беседа

Четвъртък, 17 Февуари 2022 / На предела
Нека първо пак си припомним структурата на психодиагностичния процес, за която говорихме по-рано. Вижте тази тема, както и приложената към нея схема. При установяване на Status praesens (актуално състояние) на пациента, което ни е нужно за определяне на диагнозата, ние ползваме три групи диа [...]