Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Коронавирусът вече е в България

Неделя, 08 Март 2020 / Общество
374
  • БГНЕС

Потвърдиха два случая на пациенти в Плевен и Габрово

 

Потвърдиха 2 случая на коронавирус у нас, съобщиха от Кризисния щаб на извнреден брифинг. Те са на мъж на 27 години от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Двамата са били в болница заради усложнения от грип и са изследвани, след като лекарите от щаба решиха да разширят кръга на хората, тествани за коронавирус. И двамата не са пътували до Италия, Китай или друга държава, в която има заразени и не са контактували с хора, пътували до такива. Което означава, че това няма как да останат единствените случаи на заразата у нас, защото според лекаите коронавирусът е влязъл у нас от човек, пътувал в някоя от държавите с огнища. При приемането си в болница пациентите са били в тежко състояние, но в момента са добре, обясни д-р Ангел Кунчев.

"Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

Проби за коронавирус са взети и на около 20 души – лекари и хора, които са контактували с тях, а отделенията в болниците са поставени под карантина. 

"Откриват се две потенциални огнища, но това не значи все още епидемия за цялата страна", каза ген. Мутафчийски. Той припомни мерките за сигурност - да мием ръцете си по 20 пъти на ден, да не влизаме в близък контакт с непознати хора, да избягваме масови мероприятия, да не ползваме препълнен градски транспорт. От щаба отново предупредиха, че презапасяването с хранителни продукти и лекарства е излишно. 

 

Нови случаи

 

В неделя положителните проби на двамата пациенти бяха потвъдени, както и нови два случая на хора, които са контактували с тях. 

От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица - контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби. Вследствие на това са потвърдени още два случая на COVID-19.

Другата положителна проба за коронавирус в Плевен е на 61-годишен мъж, една жена от медицинския персонал в Габрово също е с положителна проба.

В София няма криза с леглата, има достатъчно резерви. Ситуацията по границите с трафика - не е особено засилен, а във всички въздушни граници има термокамери, акцентира Мутафчийски.

Микробът е нов, мутирал. В цяла Европа е така, ако следите публикациите, включи се проф. Тодор Кантарджиев.

Грипната ваканция е до сряда, обстановката в страната е динамична. Ако има спад на заболяемостта на хората с грип тип Б няма да бъде удължавана ваканцията, заяви Мутафчийски.

 

Вижте още:

Грипна епидемия вместо коронавирус

Коронавирус или грип – как да ги различим?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, грип, зараза, проби

Street of Hope

Ранната диагностика на децата с аутизъм е решаваща

Четвъртък, 02 Март 2017 / Гласът на детето
В Александровска болница работят по проект за създаване на мрежа от специалисти по аутистични разстройства Ранната диагностика е предпоставка за навременна и адекватна терапия на децата с разстройство от аутистичния спектър. Александровска болница работи по проект за нови услуги на деца с [...]

Как се програмира човешкото съзнание

Събота, 13 Август 2016 / Родители
  Каква е разликата между ценности, добродетели и навици, как правим избори и как това определя живота ни   Животът е многовариантен, има повече от един начин да се изживее и ако ние имаме добродетели и мъдрост, можем да оставим свобода на съзнанието, т.е. всеки да бъде себе [...]