Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Коронавирусът вече е в България

Неделя, 08 Март 2020 / Общество
528
  • БГНЕС

Потвърдиха два случая на пациенти в Плевен и Габрово

 

Потвърдиха 2 случая на коронавирус у нас, съобщиха от Кризисния щаб на извнреден брифинг. Те са на мъж на 27 години от Плевен и 75-годишна жена от Габрово. Двамата са били в болница заради усложнения от грип и са изследвани, след като лекарите от щаба решиха да разширят кръга на хората, тествани за коронавирус. И двамата не са пътували до Италия, Китай или друга държава, в която има заразени и не са контактували с хора, пътували до такива. Което означава, че това няма как да останат единствените случаи на заразата у нас, защото според лекаите коронавирусът е влязъл у нас от човек, пътувал в някоя от държавите с огнища. При приемането си в болница пациентите са били в тежко състояние, но в момента са добре, обясни д-р Ангел Кунчев.

"Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София", съобщи началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски. 

Проби за коронавирус са взети и на около 20 души – лекари и хора, които са контактували с тях, а отделенията в болниците са поставени под карантина. 

"Откриват се две потенциални огнища, но това не значи все още епидемия за цялата страна", каза ген. Мутафчийски. Той припомни мерките за сигурност - да мием ръцете си по 20 пъти на ден, да не влизаме в близък контакт с непознати хора, да избягваме масови мероприятия, да не ползваме препълнен градски транспорт. От щаба отново предупредиха, че презапасяването с хранителни продукти и лекарства е излишно. 

 

Нови случаи

 

В неделя положителните проби на двамата пациенти бяха потвъдени, както и нови два случая на хора, които са контактували с тях. 

От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица - контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби. Вследствие на това са потвърдени още два случая на COVID-19.

Другата положителна проба за коронавирус в Плевен е на 61-годишен мъж, една жена от медицинския персонал в Габрово също е с положителна проба.

В София няма криза с леглата, има достатъчно резерви. Ситуацията по границите с трафика - не е особено засилен, а във всички въздушни граници има термокамери, акцентира Мутафчийски.

Микробът е нов, мутирал. В цяла Европа е така, ако следите публикациите, включи се проф. Тодор Кантарджиев.

Грипната ваканция е до сряда, обстановката в страната е динамична. Ако има спад на заболяемостта на хората с грип тип Б няма да бъде удължавана ваканцията, заяви Мутафчийски.

 

Вижте още:

Грипна епидемия вместо коронавирус

Коронавирус или грип – как да ги различим?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, грип, зараза, проби

Street of Art

Мазни храни за отслабване

Неделя, 21 Август 2016 / Хранене и Здраве
През последните години се засилва тенденцията да се ядат високо-мазнинни храни, в комбинация с ниско количество на въглехидрати   Чрез този хранителен режим се поддържа постоянно ниво на хормона инсулин, който гарантира нормални функциониране на организма. Този режим е антипод на у [...]

Да работиш в Полиграфическия всъщност е престижно

Четвъртък, 30 Юни 2016 / Стил
Стартира втора фаза на проекта за реконструкция на знаковата сграда   Модерен офис на няколко крачки от центъра на София? Има няколко сгради, но повечето от тях са наети от години, предлагат сравнително малки офиси и често имат проблеми с паркоместата. Затова още преди няколко години, [...]