Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Край на дългите почивки

Вторник, 11 Октомври 2016 / Общество
2317
  • news.bg

Който иска да си слее празника с почивните дни, ще трябва да си пуска отпуск

 

Бизнесът има повод да празнува, а чиновниците вероятно имат още един повод да мрънкат, след решението на социалното министерство да се спре практиката със сливане на работни и почивни дни около големите празници. Сливането на събота и неделя с официален празник вече ще бъде възможно само с пускане на отпуск. А по-дълга почивка, но не както досега от 4 последователни дни, ще има, ако официалният празник се пада в събота. Тогава понеделникът след него ще е почивен. Това ще стане с промени в Кодекса на труда, обяви социалният министър Зорница Русинова.

Предложението възможността за сливане на почивните дни с работни дойде от работодателите, които от години настояват за това с мотива, че докато ние в България почиваме, те губят средства по договори с международни партньори, че след дълги почивки работниците трудно влизат в работен ритъм, а прекъсването на производствен цикъл понякога е нерентабилно. Бизнес организации изчислиха, че заради дългите празници страната ни е загубила между 300 и 400 млн. лева през 2016 г.
"През миналата година има три или четири съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си", посочи Русинова, цитирана от Дарик.
"Това, което ще предложим, е много проста предвидимост с фиксирания брой на официални празници, ако те се паднат в събота или неделя да се почива в понеделник. Понеделникът няма да се отработва", обясни още  министърът на труда. Този понеделник няма да се отработва, а ако празникът е във вторник или четвъртък и искаме да си го слеем с уикенда, ще може, но само с отпуск.


 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

почивни дни, празници, сливане на почивни дни, Зорница Русинова

StreetView

Машината на времето в Дорково

Събота, 07 Октомври 2017 / Места
Мастодонти и саблезъби тигри са населявали земите ни преди 5 млн. години   Ако се питате как са изглеждали българските земи преди 5 млн. години или се чудите какъв е бил животът в днешните български територии, посетете плиоценския парк в село Дорково. В палеонтологичния музей учени, ре [...]

10 любопитни факта за Световния океан

Събота, 27 Юни 2020 / Места
В океаните по целия свят все още има потънали съкровища за над 60 милиарда   Сините дълбини на Световния океан са все още неизвестна територия за хората – проучени са по-малко от 5% от океаните. Те са дом на безброй животински видове, значителна част от които бяха открити едва пре [...]