Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Край на дългите почивки

Вторник, 11 Октомври 2016 / Общество
2257
  • news.bg

Който иска да си слее празника с почивните дни, ще трябва да си пуска отпуск

 

Бизнесът има повод да празнува, а чиновниците вероятно имат още един повод да мрънкат, след решението на социалното министерство да се спре практиката със сливане на работни и почивни дни около големите празници. Сливането на събота и неделя с официален празник вече ще бъде възможно само с пускане на отпуск. А по-дълга почивка, но не както досега от 4 последователни дни, ще има, ако официалният празник се пада в събота. Тогава понеделникът след него ще е почивен. Това ще стане с промени в Кодекса на труда, обяви социалният министър Зорница Русинова.

Предложението възможността за сливане на почивните дни с работни дойде от работодателите, които от години настояват за това с мотива, че докато ние в България почиваме, те губят средства по договори с международни партньори, че след дълги почивки работниците трудно влизат в работен ритъм, а прекъсването на производствен цикъл понякога е нерентабилно. Бизнес организации изчислиха, че заради дългите празници страната ни е загубила между 300 и 400 млн. лева през 2016 г.
"През миналата година има три или четири съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си", посочи Русинова, цитирана от Дарик.
"Това, което ще предложим, е много проста предвидимост с фиксирания брой на официални празници, ако те се паднат в събота или неделя да се почива в понеделник. Понеделникът няма да се отработва", обясни още  министърът на труда. Този понеделник няма да се отработва, а ако празникът е във вторник или четвъртък и искаме да си го слеем с уикенда, ще може, но само с отпуск.


 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

почивни дни, празници, сливане на почивни дни, Зорница Русинова

Street of Hope

Коледната ваканция е до 4 януари

Четвъртък, 29 Декември 2016 / В клас
Учителският синдикат към „Подкрепа“ поиска удължаването й заради грипа   Коледната ваканция за учениците продължава до 4 януари 2017 година, както е посочено в заповедта на министъра на образованието и науката, съобщиха от МОН. Министерството напомня, че грипна ваканция се [...]

Българските ученици искат, но не могат да работят в екип

Вторник, 21 Ноември 2017 / В клас
Само 2% от деветокласниците са решили най-сложните задачи   Уменията за работа в екип на българските ученици са под средното ниво, показва международното изследване PIZA за 2015 г. За първи път то включва специален модул „Решаване на проблеми в сътрудничество“, в който учени [...]