Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Краят на въглищата е неизбежен

Събота, 15 Юни 2019 / Общество
166
  • pixabay.com

България е на енергиен и икономически кръстопът

 

В най-добрите години на въгледобива през 80-те години, в района на Бобов дол мините са давали работа на 10 000 души. Десетилетия наред местните жители, както мъже, така и жени, се прехранват от мините и въглищната индустрия, а днес градът обезлюдява с ужасяващи темпове. Индустрията в момента дава работа на 30% от населението в Старозагорския регион, а страната ни е зависима от електрическите централи на въглища, които осигуряват 40% от електроенергията.  Ангажираните в минната индустрия в района са 20 000 души.

Но... Европейският съюз планира всички ТЕЦ-ове, работещи на въглища, да спрат работа до 2030 г.  Това засяга 41 въглищни региона в Европа, два от които са в България.

В същото време замърсяването на атмосферата в резултат от минното дело и тежката индустрия е включено в доклада на WWF „Жива планета“като една от най-големите заплахи за природата и човечеството. Документът показва, че за последния половин век средните температури на Земята са се повишили с 1,2°C над нивата от прединустриалната епоха. Експертите алармират, че промените в климата играят все по-силно негативно въздействие върху екосистемите, като водят до загуба на местообитания, изчезване на видове и постепенното унищожаване на средата, в която човекът е свикнал да живее и да се развива.

За да запазим света такъв, какъвто го познаваме, ние сме длъжни да ограничим отделянето на въглеродни емисии и да задържим покачването на глобалните температури на равнище до 2°C от прединдустриалните нива, педупреждават приодозащитниците. Според учените неглижирането на този все по-сериозен проблем ще повлияе трайно върху нашето здраве, поминък, сигурност и икономически растеж.

А една от най-важните мерки за овладяване затоплянето на земната атмосфера е постепенното прекратяване производството на електроенергия, основаващо се на изкопаеми горива до 2050 г. Това от своя страна налага затварянето на въглищните централи, които са най-големият източник на въглероден диоксид на планетата.
„Трябва да се вземат спешни мерки и да се предложат адекватни икономически алтернативи за хилядите миньори и енергетици, които ще останат без работа след затварянето на мините и ТЕЦ-овете“, казва Георги Стефанов, главен експерт „Климат и енергия“ към WWF. Трябва да се осигури плавен преход, който да гарантира както бъдещето на миньорите и техните семейства, така и бъдещето на околната среда.

Природозащитната организация WWF призовава всички отговорни институции да вземат отношение по темата, за да се поучим от грешките в Югозападна България и да не ги допуснем отново в Старозагорския въгледобивен район. Известен като „енергийното сърце“ на България, комплексът „Марица – Изток“ осигурява основният поминък в региона. Ако тази част на страната остане без предварителен план за преструктуриране, това ще остави на улицата десетки хиляди хора и рискува да обрече на разруха цели общини и градове.
Затова още сега трябва да се помисли както за пеквалификация на миньорите и енергетиците, така и за стимулиране на други бизнеси в засегнатите райони.

 

Вижте още:

Живот отвъд въглищата

Докога ще ни издържи Земята?

Деница, която обича да открива неизвестното

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

въглища, енергетика, електричество, централи, ТЕЦ, екология, природа, WWF

StreetView

Момчиловци - за границите и българския дух

Неделя, 15 Май 2016 / Места
Родопското село получи признанието „Духовен и здравен център на туризма“   Решихме да разкажем за село Момчиловци по повод новината, че е получило признанието „Център на българския здравен и духовен туризъм“ (решението е след аргументиран положителен отговор от [...]

Машината на времето в Дорково

Събота, 07 Октомври 2017 / Места
Мастодонти и саблезъби тигри са населявали земите ни преди 5 млн. години   Ако се питате как са изглеждали българските земи преди 5 млн. години или се чудите какъв е бил животът в днешните български територии, посетете плиоценския парк в село Дорково. В палеонтологичния музей учени, ре [...]