Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кристалина Георгиева напуска Европейската комисия

Петък, 28 Октомври 2016 / Общество
1665
  • БГНЕС

Тя ще поеме управлението на Световната банка от януари 

 

Кристалина Георгиева подаде оставка от Европейската комисия. Тя е приела да стане главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие.

В съобщението за нейната оставка се посочва, че тя ще остане на сегашния си пост до 2 януари 2017 г.

 

Георгиева ще поеме управлението на банката от януари. Тя заемаше различни постове в Световната банка между 1993 и 2010 година, включително директор за устойчивото развитие и вицепрезидент на банката.

Пред "Политико" източник от Комисията е заявил, че българката е възмутена от "отровното" влияние на най-високо ниво. 

„Беше чест да служа на ЕС и България в продължение на 7 години като европейски комисар”, коментира самата Георгиева в „Туитър”. 

Когато пристигнах в Европейската комисия през 2010 г. от Световната банка, оставих след себе си не просто работа и организация, която обичах, но също един сектор: света на Глобалното развитие. Обмислях дълго и упорито моето решение да приеме поста на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие (IBRD) в Групата на Световната банка. Но в крайна сметка не можех да обърна гръб на възможността да се върна в област, продължаваща да ме изпълва със страст към работата и възможностите, които тя носи за промени с трайно значение в Европа и останалата част на света", пише в изявлението на Георгиева. 

 

 
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Кристалина Георгиева, Европейска комисия, Световна банка, ООН

StreetView

Последните пет години са най-горещите на земята

Сряда, 15 Ноември 2017 / Места
Мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата изискват спешни и амбициозни ангажименти   2017 година е една от трите на-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Последните 5 години са най-топлият период на земята с температури, достигащи 50 граду [...]

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%   През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на ме [...]