Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кристално чисти и неопетнени

Понеделник, 18 Април 2016 / Общество
1211
  • БГНЕС

 

Така изглежда ГЕРБ в очите на лидера си, който обаче нямал никакво съмнение, че в партията се краде

 

Крадете си, но го правете така, че да не ви хванат. Така вчера хора от партийните редици на ГЕРБ изтълкували заканите на премиера Бойко Борисов, който ги събра на нарочна работна среща, за им каже (пред медиите), че „Ако докопам някой от вас, милост няма“.

Присъстващите в залата също така научиха, че чистотата на партията е опетнена не от собствените им действия, а от атаките на опонентите, които „всеки ден се опитват да ерозират силата на ГЕРБ и на най-силното ни място – чистотата на партията“.

 

Нямам претенции, че сте чисти

 

Питаме се как изглежда тази кристална чистота на „партията на народа“ обаче на фона на дълбокото вътрешно убеждение на министър председателя, че далеч не всички присъстващи в залата са чисти като момина сълза: „Там, където сме сгрешили, защото аз нямам претенции, че в тази зала няма корумпиран човек или в тази зала сте чисти. Нямам съмнение, че това не е така. Но партиите, организациите, службите, прокуратурата - всеки виновен трябва да си понесе отговорността и вие трябва да бдите за това”, заяви Борисов, цитиран от news.bg.

И тук веднага изскача въпросът – след като повод за стягането на редиците срещу корупцията е огромният по мащабите си скандал с пазаруването на шофьорски книжки, защо Бойко Борисов продължава да защитава министъра на транспорта Ивайло Московски. Дори цялата дългогодишно развивана схема в ДАИ да се е случвала зад гърба му, като министър той трябва да понесе политическата отговорност за провала на системата, която произвежда шофьори.

 

Ето няколко числа от официалните данни на МВР:

До 15 април 2016 година по пътищата на страната са загинали 146 души. Което отнесено към данните за цялата 2015 година, показва увеличение на броя на жертвите. За миналата година те са общо 708 души, през 2014 – 661, през 2013 – 601. Видимо през последните три години загиналите на пътя стават все повече, а основните причини за това са слабият контрол и порочният начин за раздаване/купуване на шофьорски книжки.

И понеже оставка няма, това би трябвало да означава, че професионализмът на министъра на транспорта е на такова ниво, че ще вземе правилните мерки и то веднага. Поне за това, което зависи от него - да създаде изцяло нова и неподлежаща на съмнение и „прескачане“ система за издаване на шофьорски книжки (например да помисли върху предложението да лицензира организации, които да правят това вместо администрацията). И само припомняме, че поне досега мерките срещу корупцията в контрола на пътното движение не са дали видим резултат – показва го броят на жертвите.

 

Не питаме за оставки, питаме за резултати

 

На фона на скандалите с парите във фонд „Земеделие“, а и почти всички програми, свързани с усвояване на европейски пари, очакваме кристалната чистота на ГЕРБ да се докаже под формата на резултати, а не на закани.

И въпреки че скандалът с огледалото и образите в него отшумя, очакваме видими резултати по намаляване на цените за строителството на големи пътни обекти и честно състезание при повторното провеждане на спрените лично от Борисов обществени поръчки за над 1,5 млрд. лева.

Питаме също, като всичко е толкова кристално чисто, защо всички лекари настояват за оставката на здравния министър Петър Москов – може би най-любимият министър на премиера. Не, не го обвиняваме в корупция – това е работа на разследващите органи. Само ни е интересно какво ще остане от българския народ, след като се изпълни целта на реформата да се спести от парите, които внасяме за здраве, за да се попълнят другите дупки в бюджета.

И тук се хващаме за възмущението, изразено вчера от Борисов, че подаръкът, който българите получават под формата на безплатно саниране, остава недооценен: „Един милиард на година даваме за саниране на блокове. На практика, на едно семейство му се падат по 8 хиляди лева подарък от държавата”.

 

 

Само ще уточним, че с първия 1 млрд. лева ще бъдат ремонтирани около 2000 сгради, като само панелните сгради са над 70 хиляди. Ще припомним, че и тези пари се разпределят по обществени поръчки – очакваме да е кристално чисто и прозрачно. И накрая ще се почудим кой точно ще остане да живее в санираните жилища – 2,5 млн. пенсионери със среден доход от 330 лева, 900 хиляди неработещи от различни етноси, или 800 хиляди инвалиди, на много от които кристално чистата и реформирана здравна система е спряла пенсията от 150 лева, защото не могат да си платят по 50 лева за изследвания за ТЕЛК (а болници и специалисти им ги отказват заради лимитите на Здравната каса.)

Отплеснахме се, това вероятно не е корупция. Сигурно е свързано с кристалната чистота.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Корупция, Бойко Борисов, ГЕРБ, мерки срещу корупцията

Street of Art

Гласът, който рисува

Събота, 18 Август 2018 / Под прожектора
Спомен за Никола Гюзелев   Гласът, който рисува. Така описват Никола Гюзелев италианските медии. В България го наричат „Рицарят на операта“. Всички знаят името му, но не много знаят историята на едно обикновено момче от малък град, родено в семейство на градинар и [...]

Броколите спират растежа на тумори

Понеделник, 20 Май 2019 / Хранене и Здраве
Кръстоцветните зеленчуци активират ген, който да се справи с различни видове рак   Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на тумора и да инактивират ген, който играе роля при различни видове рак. Това установява проучване на учени от Медицинския диагностичен це [...]