Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лаура Кьовеши: Формулата срещу корупцията е независима специализирна прокуратура

Петък, 17 Март 2017 / Общество
436
  • bnr.bg

Независимост на съдебната система, независима специализирана структура за борба с корупцията, закони, които да дадат инструменти на прокурорите, и административна подкрепа. Тези четири условия очерта като абсолютно задължителни за борба с корупцията Лаура Кьовеши - главен прокурор на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния (ДНА), цитирана от dnevnik.bg. Тя дойде в България по покана на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и участва в конференция за румънския антикорупционен опит.

Кьовеши разказа пред български магистрати и медиите как функционира оглавяваната от нея дирекция, каква е успеваемостта й по дела, както и какво е доверието на гражданите към нея. Тя заяви, че като главен прокурор няма право да казва на обвинителите, работещи в дирекцията, да започнат или приключат определено разследване. Единственият критерий, който се проверява, е в изготвените от прокурорите документи дали има достатъчно доказателства.
Отказът на прокуратурата обаче да започне досъдебно производство в Румъния подлежи на съдебен контрол за разлика от България.

Лаура Кьовеши подчерта, че е много важна независимостта на прокурорите, която обаче е свързана с отговорност. Допълни, че действията на агенцията се проверяват по два начина - веднъж от съда при внасяне на обвинението, отделно действията по разследването се следят от съдебна инспекция, която е под контрола на Висшия съвет на магистратите /аналогичен на българския Висш съдебен съвет/. Освен това дирекцията не избира сама делата си, законът е посочил изчерпателно кога и при какви обстоятелства този орган разследва. Кьовеши заяви, че работещите в дирекцията не отиват на работа с мисълта - хайде сега да започна да разследвам някой депутат, а всичко действие почива на закона.
Разказа и как се подбират прокурорите, за да станат част от антикорупционния орган - с интервю, на което присъства психолог, за да оцени колко проактивни и смели са те и как реагират на стрес

Иначе прокурорите в специализираната прокуроратура трябва да имат 6 години прокурорски стаж и след като преминат интервюто, имената на избраните се изпращат на Висшия съвет на магистратите, който окончателно прави избора сред кандидатите. Кьовеши сподели, че от над 160 прокурори в дирекцията, 20 от тях ръководят разследванията, а останалите се явяват по делата в съдебната зала. Там те слушат внимателно аргументите на адвокатите на подсъдимите и ги споделят с тези, които ръководят разследването, обсъждат ги и така заедно усъвършенстват обвинителната теза.
Този метод на работа, ако се приложи у нас, би намалил броя на върнатите дела и оправдателните присъди, коментираха юристи. Главният прокурор на антикорупционната агенция на няколко пъти подчерта, че освен достойнството, отдадеността и смелостта за прокурорите е важна професионалната подготовка. 
Затова в нейната дирекция обвинителите се специализират в разследване и доказване на различни престъпления - по класическа корупция; пране на пари; обществени поръчки; злоупотреба с еврофондове. "Не може да си всеяден", заяви Кьовеши. И допълни, че когато прокурорите се занимават с катастрофи, кражби и корупция, е трудно да бъдат добри във всичко. Ако обвинителят разследват всичко и го попитат колко досъдебни производства има за корупция, той ще се измъква и с тези за катастрофи, кражби и др., обясни тя.

85% от разследванията за корупция в Румъния започват след сигнали на граждани и юридически лица. 

Кьовеши разказа и за сформирана съвместна комисия от прокурорите от дирекцията и представителите на медиите, на която са обсъждали колко, кога и каква информация по разследванията да става достояние на обществото, за да не се пречи на разследванията. Решено било всички прокурорски постановления и съдебни актове да са публични. 
По този начин всеки прокурор внимава постановленията му да стриктно да се опират на закона и фактите, защото знае, че те ще бъдат достояние и на гражданите. По този начин от 2016 г. в сравнение с 2015 г. доверието към институцията от 30 % се е покачило на над 55 %, обясни тя.

Румънският обвинител обясни още, че към дирекцията й работят полицаи, които не са пряко подчинени на вътрешния им министър, както и различни специалисти като финансови и ИТ- експерти и др., защото и тези, които разследват, се развиват. Дирекцията работи в сътрудничество и с орган, наблюдаващ за имуществата на магистратите и други държавни служители, защото често като разберат, че биват разследвани, започвали да прехвърлят имуществото си в чужбина. По този начин румънските органи дублират наказателно и финансово разследване.
Кьовеши обяви, че в такива случаи е важно международното сътрудничество. Необходима е и адекватна законодателна рамка, която да дава възможност за разследващи по прикритите например. Тя обясни, че бюджетът на дирекцията е 40 млн. евро, а тя "изкарва" за държавната хазна над 660 млн. ерво за миналата година само. По думите й успехът на оглавяваната от нея институция е успех на цялата общественост.

Главният антикорупционен прокурор на Румъния представи и подробна статистика за работата на дирекцията, която оглавява. Като например осъдените за корупция през 2006 г. били 155 като сред тях нямало хора на отговорни държавни позиции, а през 2016 г. броят им достигнал 870 души. Като сред тях имало министри, сенатори, депутати, евродепутат, магистрати, кметове и хора на висши държавни позиции, коментира Кьошеви. Този брой включва само окончателните присъди, освен тях имало 600 други осъдени, чийто присъди обаче още не са влезли в сила. За миналата година съдът върнал само 6 дела на дирекцията, подчерта още ръководителят й.
По-малка е успеваемостта на дирекцията по исканията за свалянето на имунитет на тези, които се ползват с него - около 50 %.
За това обаче имало и причина. В Румъния решението на депутатите дали ще освободят някого от имунитета му не трябвало да се мотивират. По този начин политически решения спъвали съдебната система. Кьовеши обясни още, че в Румъния имало два вида имунитет. Единият е на представителите на изпълнителната власт - министрите, които имали доживотен имунитет за вършеното от тях по време на мандата им. Това означава, че ако прокурорът не поиска падане на защитата им по време на мандата им, след това няма право да го направи.

В отговор на въпроси на магистрати и журналисти, Лаура Кьовеши заяви, че организират срещи и дискусии между съдии, прокурори и граждани, за да се обсъждат законите и съдебната практика. Целта е да се препятстват случаи, при които в затвора попадат осъдени за едно и също престъпление, но с различни наказания, което руши престижа и доверието в съдебната власт.
В Румъния няма специализиран наказателен съд. Специализирана е само прокуратурата. Тя не вижда проблем в липсата на специализиран съд за корупция и работят добре с общите съдилища. И подчерта, че всяка страна трябва сама да извърви пътя до своя успешен модел за борба с корупцията.
Членът на ВСС Калин Калпакчиев от своя страна подчерта, че специализацията на разследващите органи и в частност на прокуратурата е гаранция за ефективност и бързина на разследванията. Докато специализацията на наказателния съд е заплаха за независимостта му. Няма вълшебен и универсален модел за борба с корупцията- представата за т.нар. "румънски модел", като такъв, разглежда проблема повърхностно и поради това невярно.Заедно с въпросите Калпакчиев направи коментар, с който открои специфичните проблеми у нас, поради които прякото пренасяне на модели не върши работа. В България имаме проблем с независимостта на съдебната власт и в частност с независимостта на ВСС и прокуратурата и докато този проблем не се реши, трудно можем да говорим за ефективни модели за борба с корупцията. Това стана ясно от изказването на Калпакчиев.

 
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Лаура Кьовеши, прокуратура, ДНА, Румъния, корупция

StreetInside

Щастието се крие в неприятните емоции

Петък, 18 Август 2017 / Към себе си
Щастието е да придобиеш опит, който има смисъл и е ценен, включително и негативни емоции   Учени опровергаха тезата, че хората трябва винаги да търсят удоволствието, за да се чувстват щастливи. Според проучване на Еврейския университет в Йерусалим хората може да се чувстват по-щастливи, [...]

Ключът в нас

Четвъртък, 31 Октомври 2019 / Към себе си
Нещата се случват отвътре навън   След като колата ми бе сериозно увредена от сблъсъка преди седмица, се очакваше над месец да бъде ремонтирана. Мъжът ми реши да ми преотстъпи неговата кола... Днес, тръгвам за уреден ангажимент с час и... Ключовете ги няма! Започвам да търся навсякъде. [...]