Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лечение ще има за всички ... от сърце

Вторник, 19 Декември 2017 / Общество
412
  • БГНЕС

ГЕРБ направиха обратен завой и се оказаха на едно мнение с БСП, че мораториумът върху иновативните лекарства трябва да падне

 

След като отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, след като нажежиха общественото недоволство до червено, като показаха, че държавата ще пести пари от лечението на тежко болни хора докато влага милиони левове в спорни ремонти на пътища, църкви и манастири и след като парламентарната група на БСП внесе предложение за отмяна на вече гласувания и прегласуван мораториум върху заплащането на иновативни лекарства и терапии, от ГЕРБ ще предложат ... отпадане на мораториума. Това стана ясно от позиция на председателя на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, разпространена до медиите.

В нея той посочва, че партията ще предложи отмяна на текста от бюджета на НЗОК, който въвежда предизвикалия негативни коментари мораториум за нови лекарства. Разбира се, предложението идва след разговори, включително и с премиера Бойко Борисов, който преди няколко дни обяви от Брюксел, че ще се намеси, така че не остане нито един човек без жизненоважно лечение.

Вчера в резултат на тази намеса от здравното министерство съобщиха, че ще организират няколко комисии, които ще разглеждат всеки пациент по отделно, а новите молекули ще бъдат заплащани от ведомството. На коментара на пациентските организации, че прехвърлянето на терапията от НЗОК към МЗ ще забави лечението на хората с 3 до 6 месеца, от ведомството на Кирил Ананиев обясниха, че комисиите ще са факт още до края на тази година заедно с правилника за работата им и лекарствата ще бъдат отпускани от първи януари. Защо като ще се плаща, да не е НЗОК? Разликата е, че в единия случай лекарства ще се плащат с пари от здравни вноски, а в другия случай – с пари от държавния бюджет, тоест от данъци. За пациентите, които се нуждаят от лечение обаче има значение не откъде идват парите, а колко бързо ще получат терапията си.

Ден по-късно, след като и тези аргументи бяха изнесени в публичното пространство, Цветанов съобщава, че „за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК. Ще подкрепим предложението единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им“.

Случайно или не, по-рано същото съобщиха от БСП. „Разговарях с г-н Борисов като му казах: Единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС. „Декларирам от името на ПГ на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, ускорени срокове, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК“, обяснява още Нинова.

 

За какво е спорът

 

В бюджета на НЗОК беше наложена забрана за използване на иновативни лекарства, която беше мотивирана с намаляване на разходите на касата с 20 млн. лева. Става въпрос за нови продукти, разработени от фармацевтични компании, които са вид експериментално лечение и за някои пациенти с онкологични или неврологични заболявания са единствена надежда. Решението беше прието на фона на увеличение на разходите на НЗОК с 400 млн. лева през следващата година, а като аргумент в защита на мораториума Кирил Ананиев обясни, че зад бързото въвеждане на новите молекули стоят интересите на фармацевтичния бизнес. И добави, че с междувременно излезлите нови молекули разходите на здравната каса за иновативни терапии щели да скочат с 40 млн. лева. Изчисленията се правят на база на около 2000 пациенти, за които е известно, че имат нужда от новите терапии. И очаквано предизвикаха не само техния гняв, но и гнева на цялото общество и до обвинения към депутатите, че обричат хората на смърт.

Дали мораториумът беше необмислена идея на финансиста Кирил Ананиев, който е поредният седнал в най-горещия стол на правителствата на Борисов, или премислен ход за вдигане на шум, но намесата на премиера в тази драма беше предвидима и очаквана. Дали това ще се отрази на падащия му рейтинг и дали от храстите няма да изскочи някой по-голям скандал, предстои да разберем...Въпросът е защо изобщо трябваше да се минава през всичко това?

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

иновативни терапии, лекарства, онкоболни, НЗОК, МЗ, мораториум

Street of Hope

Когато психиката на детето е стабилна, то се справя и с физическото страдание

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / Гласът на детето
  Колкото по-рано се започне с рехабилитацията, толкова по-голям е шансът за пълно възстановяване на детето, казва д-р Стефка Джанкова   ДМСДГ-Варна работи като център за рехабилитация на деца с различни двигателни проблеми и постига невероятни резултати. Как родителите могат да п [...]

Игри за шампиони

Петък, 24 Февуари 2017 / В клас
Нова порция предизвикателства от създателите на дизайн мислене за деца   В София стартира уникално по рода си ателие по дизайн мислене за деца от 7 до 10 години. Проектът е продължение на мисиите RedPaperPlane, чиято цел е да научат децата да решават проблеми по оригинален начин, а не п [...]