Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лидерите на ЕС подписаха развода с Лондон

Неделя, 25 Ноември 2018 / Общество
156
  • pixabay.com

Процесът трябва да приключи окончателно да 29 март 2019 г.

 

Лидерите от Европейския съюз подписаха споразумението за излизане на Великобритания на извънредна среща на върха в Брюксел. 27 държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха единодушно подписите си под документа по-малко от час след началото на разговорите. Още в събота стана ясно, че споразумението има зелена светлина, след като Испания оттегли ветото си за Гибралтар. Преди това Великобритания обеща да води отделни преговори по въпроса.

Сделката бе предшествана от близо двегодишни преговори между Лондон и Брюксел, които започнаха след като Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор след референдума през 2016 година. Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

„Едно нещо е сигурно – ние ще останем приятели до края на света и дори един ден след това”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на пресконференцията след извънредната среща на Върха в Брюксел.

„Това е възможно най-добрата сделка за Великобритания, най-добрата възможна сделка за Европа. Това е единствената възможна сделка“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и призова британските депутати да ратифицират споразумението на премиера Тереза Мей.

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние от своя страна бе категоричен, че постигнатото споразумение е „честно и балансирано“.

Споразумението съдържа 585 страници, в които се урежда отношенията между Великобритания и останалите 27 държави в Европа след напускането на Лондон. В следващите две години Кралството ще продължи да плаща вноската си към съюза. Двете страни запазват правата на своите граждани, както и търговските си отношения.

Преди да влезе в сила, споразумението трябва да бъде одобрено от британския и европейския парламент. Засега не е ясно дали премиерът Тереза Мей ще успее да събере подкрепа за това.

Евродепутатите трябва да получат чакат зелена светлина от британските си колеги, за да започнат процедура по ратификация. Тя предвижда изготвянето на доклад върху договора за напускане на ЕС и политическата декларация преди гласуването на пленарната сесия с обикновено мнозинство.

След ратификацията от Европейския парламент, договорът за напускане на ЕС трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз с квалифицирано мнозинство: 72% от 27-те държави-членки или 20, представляващи 65% от населението на тези държави. .

Датата, на която Великобритания ще прекъсне окончателно връзките си с ЕС, е 29 март 2019 г


Вижте още: 

ЕС и Великобритания запазват правата на гражданите си след Brexit

Пет сценария за Европа след Брекзит

След Brexit идва Lexit

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Брекзит, Европейски съюз, Великобритания, Брюксел

Street of Art

Електрически мотор на околосветско пътешествие

Петък, 19 Август 2016 / Стил
Първият в света електрически туристически мотоциклет бе представен в София   Инкубаторът на София Тех Парк стана част от околосветското пътешествие на първия в света електрически туристически мотоциклет, съобщи БГНЕС. Storm Wave е дело на студенти от Техническият Университет в Айндховен [...]

Готвенето на висока температура уврежда храната

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
Сърдечносъдовите заболявания се дължат на традициите в готвенето    Готвенето на висока температура може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи EurekAlert, цитиран от DarikNews. При загряване на храната над 150 градуса по Целзий се променя химичната структура н [...]