Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Майки на болни деца на протест

Сряда, 05 Октомври 2016 / Общество
1570
  • БГНЕС

Родителите настояват за оставката на директора на Фонда за лечение на деца

 

 

Родители на болни деца и бивши членове на обществения съвет на Фонда за лечение на деца излязоха на протест пред здравното министерство в столицата.

Основното им искане е за оставката на директора на фонда проф. Владимир Пилософ.
Според родителите той работи еднолично и не признава решенията на Обществения съвет. Сред протестиращите имаше и родители на деца,  които вече са били финансирани от фонда, които твърдят, че при старото ръководство процедурата за отпускане на средствата не е била толкова тромава.

Пред БГНЕС майката на 14-годишно момиче разказва, че от фонда искат напълно излишни документи, както в нейния случай е искано становище националния консултант по детска неврология. „Първо това становище е абсолютно излишно. Ако е необходимо за оперативната работа на фонда по отношение на лечението на детето ми, защото ние кандидатстваме за импланти на гръбначния стълб, те тази информация трябваше да си я вземат от лекуващата ни лекарка, и по служебен път. А не да ме разкарват мен с това дете, което в момента е на обезболяващи”, казва Красимира Обретенова.

Според родителите на болни деца в момента фонда се управлява еднолично и според някои от майките работещата досега система е била преднамерено унищожена.

Проф. Владимир Пилософ беше назначен от здравния министър Петър Москов през април, когато беше арестуван бившият ръководител на институцията Павел Александров и служители в администрацията на Фонда.

Недоволните родители и бивши членове на обществения съвет са убедени, че от този момент нататък работата на институцията се е влошила и целта на ръководството е да намали ролята на обществения съвет, за да може директно да взима решенията за лечението на децата. Със същия мотив в последните дни имаше и серия от оставки в съвета.

Зам. здравният министър Ваньо Шарков излезе да разговаря с протестиращите и обеща комуникацията между родителите и ръководството на Фонда незабавно да бъде подобрена.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, майки, протест, Фонд за лечение на деца

Street of Art

Паниката е лечима

Вторник, 13 Юни 2017 / Хранене и Здраве
Недостатъчното или лошо качество на съня може да влоши безпокойството, така че опитайте да спите повече   Паническата атака е внезапна вълна от непреодолимо безпокойство и страх. Сърцето ти бие и не можеш да дишаш. Може дори да почувствате, че умирате или полудявате. Останали нелекуван [...]

Last Christmas за пръв път в UK Top 10

Неделя, 01 Януари 2017 / Под прожектора
  Джордж Майкъл е оставил 3 неиздадени албума     Хитът на Джордж Майкъл Last Christmas за пръв път от излизането си попадна в Топ 10 на британските чартове след новината за смъртта на певеца, съобщи БГНЕС. Композицията зае седмо място в официалния хит парад на Великобритан [...]