Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Македония е на ръба на гражданска война

Петък, 28 Април 2017 / Общество
664
  • БГНЕС

 

Когато къщата на съседа гори, това може да бъде опасно

 

Най-малко 42 души бяха ранени по време на вчерашните сблъсъци в Скопие, след като протестиращи нахлуха в сградата на парламента и останаха там с часове. Причина за щурма беше изборът на етническия албанец Талат Джафери, член на албанската партия Демократически съюз за интеграция, за председател на Народното събрание. Това стана с подкрепата на Социалдемократическата партия - СДСМ на Зоран Заев и две от албанските партии.

Депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота и казаха, че той не е протекъл както обичайно чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила.
Джафери държал и реч на албански, което предизвикал гнева на събралите се отпред демонстранти. Депутатите от македонски произход са изпълнили химна на Македония, а веднага след това албанците в парламента са запели албанския, което допълнително е нагнетило напрежението. Група от около 100 души нахлула във фоайето на македонския парламент и нападнала ла депутати от СДСМ. По-късно стана ясно, че при сблъсъците са ранени 9 депутати, пострадали са и полицаи. 

 

На изборите на 11 декември миналата година ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват.

В момента обстановката е спокойна, като се очаква днес президентът Георге Иванов да се срещне с политическите лидери за да обсъдят ситуацията, съобщава БНТ. Срещата обаче, е под въпрос, тъй като не е сигурно дали всички лидери ще се съгласят да присъстват на нея.

Според него има два вида причини за случващото се в Македония – вътрешни и външни. „Никола Груевски управлява 10 години без редовни избори и той се опитва да защити властта си на всяка цена”, коментира пред Нова тв евродепутатът Ангел Джамбазки и допълни, че това е една криминална власт, замесена в чудовищни кражби.
„Той нагнетява и етническо напрежение. Президентът Иванов е марионетка и кукла на конци и той изпълнява неговата воля. Груевски не беше в Македония, за да може да се разграничи от случилото се”, допълни още евродепутатът. Според него ситуацията не е толкова безобидна за България: "Да, има опасност за България, защото когато гори къщата на съседа, гори и външната ти стена”.
Джамбазки посочи и два международни фактора, които се преплитат. „От една страна това е интереса на Сърбия, зад която седи Русия. От друга страна е и турския фактор”, каза той.

 

 

Тежката политическа криза в Македония ще се отрази на бежанската вълна, прогнозира пред ТВ Европа Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В момента страната успешно задържа потоците от Гърция. Политическата нестабилност обаче може да предизвика нова миграционна вълна към Европа.
Македонският президент Георге Иванов проведе в четвъртък вечерта телефонен разговор с лидера на ГЕРБ и бъдещ премиер на Република България Бойко Борисов. Двамата обсъдихме ситуацията в Република Македония, както и тежкия инцидент в парламента в Скопие, съобщи Борисов пред Агенция БГНЕС. Иванов благодарил от името на Република Македония за позицията на Борисов, който тази вечер призова "гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации".

"Следя с тревога ситуацията в парламента на Македония. Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация. Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО", обяви Борисов и призова за успокояване на страстите. По време на разговора Борисов подчертал, че демокрацията не допуска насилие и призовал за разум, спокойствие и единение в Македония. Борисов уточни пред БГНЕС, че в четвъртък вечерта е имал разговор още с Никола Груевски и Зоран Заев. И двамата лично са поискали да информират Бойко Борисов за случващото се в страната.
„Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Демокрацията и правовия ред са пътя за излизане от кризата. Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от eвропейските ценности“, заяви в позиция президентът Румен Радев. Държавният глава призовава българските граждани към спокойствие, като посочва, че след анализ на обстановката в Македония е констатирано, че няма непосредствени рискове за страната ни.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Македония, сблъсъци в парламента, Зоран Заев, Талат Джафери, Георге Иванов

StreetView

Кукенхоф - Градината на лалетата

Петък, 14 Април 2017 / Места
Когато луковиците попадат в Холандия, настъпва такава истерия, че се надува най-големият балон на пазара на цветя, познат в света изобщо   Кукенхоф е най-красивата пролетна градина в света със столетна традиция в отглеждането на лалета. Кукенхоф означава Кухненска градина – по в [...]

Най-дългият стъклен мост

Събота, 20 Август 2016 / Места
В Китай откриха най-мащабното подобно съоръжение в света    Най-дългият и висок стъклен мост в света бе открит официално в Китай, съобщават чуждестранните агенции. Мостът е в националния парк Чжан-цзя-цзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Съставен е от 99 [...]