Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Манифестът на Фердинанд и мечтата на българите

Неделя, 22 Септември 2019 / Общество
104

Отбелязваме 111 години от Независимостта на България

 

„Да бъдат равни българите с цивилизованите народи в Европа”. Това е мечтата и стремежът на българите през всичките години след Освобождението, когато страната остава васална на Османската империя. Точно преди 111 години тези думи са прочетени в Манифеста на княз Фединанд в църквата „Свети 40 мъченици“ във Велико Търново. Това слага началото на Независима България. Акт, с който страната отхвърля подчинението и „излиза“ отново на европейската карта. Датата е 22 септември 1908 година.

Два дни по-рано княз Фердинанд съобщава на своя премиер Александър Малинов, че е дошло време за сбъдване на неговата мечта - да се обяви независима България и му възлага да напише историческия документ. 

 

Фердинанд I, министър-председателят Александър Малинов, членове на правителството и генерали при обявяването на Независимостта на България. Снимка: bulgarianhistory.org

 

Манифестът е написан от Александър Малинов във влака на път за Велико Търново. След това е отпечатан от една търновска печатница и разпространен из цяла България. С този документ страната отхвърля васалната си роля спрямо Османската империя, заявявайки, че се стреми към икономически напредък изцяло с мирни средства. „Винаги се подценява самият документ. Той е много ясна визия на българската власт какво се случва. Той неслучайно започва с една историческа ретроспекция. Как се е появила българската държавност и какво се случва обявявайки се независимостта“, разкза историкът проф. Милко Палангурски пред ТВ Европа.

Година по-късно, един от най-важните документи в българската история, е поверен в ръцете на твореца Харалампи Тачев. Задачата е да му придаде освен историческа, и художествена стойност. Манифестът е навит в богато орнаментиран сребърен тубус, поставен в резбовано дървено ковчеже с метален обков. И до днес оригиналът се съхранява в Държавния архив. Изнася се пред публика изключително рядко.

 

Всяка година на 22 септември обаче историческият документ се прочита на същото място във Велико Търново, за да напомня, че обявяването на Независимостта променя съдбата на България.

Страната променя конституцията си през 1911г. и вече има право да сключва съюзи, както политически, така военни и търговски. 

Опитите за обявяване на независимостта на България са пет. При всяка политическа криза се говори за подобно действие, но не трябва да забравяме, че то е свързано с балканската политика и международните отношения. Понякога едно прибързано решение би могло да доведе до криза, която да повлияе трагично на държавността”, казва още проф. Палангурски.

 

Вижте още: 

Свободата и независимостта са вътре в нас

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Независимост, България, Княз Фердинанд, Манифест, Велико Търново, история

StreetInside

В Матрицата ли сме?

Петък, 14 Октомври 2016 / На предела
Симулация ли е светът, в който живеем?    Канадско-американският милиардер и главен изпълнителен директор на основаната от него компания „Спейсекс” Илон Мъск е един от най-големите привърженици на теорията, че хората живеят в симулативна Вселена. Според хипотезата, коят [...]

Усещате ли енергията около вас

Понеделник, 13 Юни 2016 / На предела
  Ако искате да се научите да възприематe енергията, първата стъпка е да се запознаеете с концепциите на астралния свят и екстрасензорните възприятия     Не всеки може да вижда човешката аура и енергията, която отделят предметите и другите живи форми на живот. В същото време [...]