Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Масови оставки в сектора на услугите очакват синдикатите

Петък, 11 Ноември 2016 / Общество
5358
  • novini.bg

Тъй като в тази сфера има най-много работни места, това може да се окаже риск за икономиката

 

Държавата да отпусне 47 млн. лева допълнително за увеличение на заплатите и „запушване” на дупките в системата на детските ясли и спешните медицински центрове, настоява Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Оттам посочват, че заради ниските доходи и липсата на дългосрочна заетост в сектор „Услуги” има опасност от масово напускане на работници. Тъй като тази сфера генерира най-голямата заетост в икономиката ни, това може да се окаже риск за макроикономическото равновесие в страната, предупреждават от КНСБ.

Заплатите в туризма са унизителни, заяви председателят на Независимата синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите Наташа Михова. По нейните данни средното възнаграждение на кадър в туризма у нас е около 295 евро, докато в Испания гони 2000 евро. Тя подчертава, че това е на фона на най-успешния туристически сезон и очаквани приходи близо 4,8 млрд. лв.

Подобно е положението и в търговията. Там средно у нас се получават 869 лв., а в Испания – 2120 евро.

Унизително е и заплащането на българските лекари, посочи д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Нашите медици получават средно 8604 долара годишно, докато в Холандия колегите им взимат 39 405 долара, в Словакия – 13 372 долара, а в Румъния – 8813 долара. Според него скоро в поликлиниките и болници ще ни лекуват специалисти на 70 години.

Средната заплата във ВиК - сектора е 793 лв, при 946 лв. средна заплата в страната, според данните на НСИ. Работещите в тази сфера искат поне 15 на сто увеличение на заплатите през следващата година, заяви Красимир Богоев от   Национален браншов синдикат "Водоснабдител".

Георги Петров от федерация " Енергетици" посочи, че средната работна заплата в електроснабдяването е в порядъка на 800-900 и е съизмерима със средното за страната, което слага край на легендите за високите възнаграждения в сектора . За сравнение в Македония заплатата е 650 евро , а в Сърбия средната работна заплата е 750 евро . Последният протокол за договаряне на работни заплати в НЕК е от 11 март 2011 година, каза Георги Петров.

Ако не се повишат доходите, изтичането на кадри в чужбина ще продължи и ще се стигне до хроничен недостиг на квалифицирани работници, заяви Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания към КСНБ.

 

Вижте още:

Какво няма в "Бюджет 2017"?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

услуги, икономика, заплати, КНСБ

Street of Hope

Обмисля се частично присъствие в клас наесен

Сряда, 08 Юли 2020 / В клас
МОН подготвя три варианта за старт на учебната година   Заради увеличения брой заразени у нас се разглеждат три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си. Решението ще бъде взето ма [...]

Вендетата срещу приемната грижа

Петък, 30 Март 2018 / Гласът на детето
Попитайте едно дете в приемно семейство как приема живота си и после си спомнете за Могилино   Принципно съм сред феновете на "Господари на ефира", защото трябва да има критичен поглед към действителността около нас, но понякога бая пресоляват гозбата и правят откровени манипулации. По [...]