Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мигранти се оплакали от побой на границата ни

Четвъртък, 07 Септември 2017 / Общество
374
  • БГНЕС

Натискът на границата ни с Турция отново се засилва 

 

Четирима чужденци, върнати обратно в Турция, заявили, че са пребити и ограбени от български полицаи, съобщиха от дирекцията по сигурността в Къркларели, цитирани от БГНЕС. Екипи на местната жандармерия са се отзовали на сигнал и издирили мъж в крайгранично село. При разпитите той е посочил, че когато стъпил на българска територия, е бил пребит от български гранични полицаи, които конфискували скъпите му дрехи и парите, и го превели обратно на турска земя от същото място, където пресякъл границата.

Започнало е издирване и на трафиканта, с когото задържаният се споразумял, че за 400 долара ще го прехвърли в България. От полицията не уточняват националността на мигранта, който след преглед в болницата е пуснат на свобода, но ще трябва да заплати глоба в размер на 2 507 турски лири.

Други двама сирийци и един афганистанец, които също са заловени от български гранични полицаи, твърдят, че са пребити и ограбени от тях, а после са върнати обратно в Турция. След разпитите те са настанени в центъра за депортация в Пехливанкьой. Подобен случай с идентични свидетелства за насилие и грабежи на българската граница бе регистриран и на 13 август т.г. Тогава трима афганистанци и петима сирийци бяха задържани в Къркларели. При разпитите тримата от Афганистан заявиха, че два дни по-рано са успели да проникнат на българска територия, но наши полицаи са ги открили, нанесли им побой, взели им мобилните телефони и парите, и въпреки контузиите им ги върнали в Турция. Мигрантите се укривали цял ден в гората, когато на тях се натъкнала турската жандармерия. Ден преди това в нощните часове при опит да преминат в България са заловени още 12 души – 9 от Сирия, 2 от Пакистан и 1 от Афганистан. Сред тях 5 сирийци са докладвали, че са били открити от българските граничари и също са пребити и ограбени, а това наложи те да лекуват контузии в местна болница. Днес близко до граничния пункт при Дерекьой турската жандармерия залови група от 27 бежанци от Афганистан, Пакистан и Сирия, готови да пресекат нелегално границата и да се прехвърлят в Европа през България, организаторът на трафика е арестуван, конфискуван е микробусът му. Миграционният натиск по южната ни граница не спира, всеки ден екипите на турската жандармерия залавят десетки мъже при опит да преминат незаконно в България.

Вчера дирекцията по сигурността в Къркларели съобщи, че само за 4 дни са задържани 376 мигранти. Две от групите от 47 и 82 сирийци са открити в рибарски кораби при Инеада. Намесата на българските гранични власти е довела до потъването на единия кораб, но полицията в Къркларели не посочи подробности.

Източник: БГНЕС

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мигранти, нелегален трафик, граница, Турция, ограбени

StreetView

Скопие съблича барока

Неделя, 05 Ноември 2017 / Места
Правителството ще премахне част от паметниците, построени по времето на Никола Груевски   Скопие спира реконструкцията на сградите в стил барок и ще премахне част от паметниците, построени по времето на предишния премиер Никола Груевски. Малко след местните избори, спечелени безапелаци [...]

НАСА събира идеи за следващия лунен модул

Вторник, 23 Юли 2019 / Приключения
Космическата агенция иска да изпрати двама астонавти на Луната   НАСА отправи призив за предприемане на "важна стъпка" напред към нейната нова мисия на Луната, наречена „Артемида“, по името на гръцката богиня, сестра на Аполон, съобщава АФП. Космическата агенция публикува д [...]