Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мигранти се оплакали от побой на границата ни

Четвъртък, 07 Септември 2017 / Общество
249
  • БГНЕС

Натискът на границата ни с Турция отново се засилва 

 

Четирима чужденци, върнати обратно в Турция, заявили, че са пребити и ограбени от български полицаи, съобщиха от дирекцията по сигурността в Къркларели, цитирани от БГНЕС. Екипи на местната жандармерия са се отзовали на сигнал и издирили мъж в крайгранично село. При разпитите той е посочил, че когато стъпил на българска територия, е бил пребит от български гранични полицаи, които конфискували скъпите му дрехи и парите, и го превели обратно на турска земя от същото място, където пресякъл границата.

Започнало е издирване и на трафиканта, с когото задържаният се споразумял, че за 400 долара ще го прехвърли в България. От полицията не уточняват националността на мигранта, който след преглед в болницата е пуснат на свобода, но ще трябва да заплати глоба в размер на 2 507 турски лири.

Други двама сирийци и един афганистанец, които също са заловени от български гранични полицаи, твърдят, че са пребити и ограбени от тях, а после са върнати обратно в Турция. След разпитите те са настанени в центъра за депортация в Пехливанкьой. Подобен случай с идентични свидетелства за насилие и грабежи на българската граница бе регистриран и на 13 август т.г. Тогава трима афганистанци и петима сирийци бяха задържани в Къркларели. При разпитите тримата от Афганистан заявиха, че два дни по-рано са успели да проникнат на българска територия, но наши полицаи са ги открили, нанесли им побой, взели им мобилните телефони и парите, и въпреки контузиите им ги върнали в Турция. Мигрантите се укривали цял ден в гората, когато на тях се натъкнала турската жандармерия. Ден преди това в нощните часове при опит да преминат в България са заловени още 12 души – 9 от Сирия, 2 от Пакистан и 1 от Афганистан. Сред тях 5 сирийци са докладвали, че са били открити от българските граничари и също са пребити и ограбени, а това наложи те да лекуват контузии в местна болница. Днес близко до граничния пункт при Дерекьой турската жандармерия залови група от 27 бежанци от Афганистан, Пакистан и Сирия, готови да пресекат нелегално границата и да се прехвърлят в Европа през България, организаторът на трафика е арестуван, конфискуван е микробусът му. Миграционният натиск по южната ни граница не спира, всеки ден екипите на турската жандармерия залавят десетки мъже при опит да преминат незаконно в България.

Вчера дирекцията по сигурността в Къркларели съобщи, че само за 4 дни са задържани 376 мигранти. Две от групите от 47 и 82 сирийци са открити в рибарски кораби при Инеада. Намесата на българските гранични власти е довела до потъването на единия кораб, но полицията в Къркларели не посочи подробности.

Източник: БГНЕС

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мигранти, нелегален трафик, граница, Турция, ограбени

StreetInside

Чуйте себе си

Събота, 01 Октомври 2016 / Към себе си
Позволете си да се радвате безусловно, без тази радост да зависи от нещата около вас    Намираме Цвета да провежда час по йога с няколко души на тревата в Градската градина в София. Всички те изпълняват с интерес заръките й и йога упражнения, които на пръв поглед изглеждат непосилн [...]

Кризисните години и уроците на живота - втора част

Вторник, 10 Януари 2017 / На предела
7-годишните цикли, как и кога трябва да определим приоритетите си   Кои са изпитите в училището на живота и кое е важно във всеки от 7-годишните периоди, в които преминаваме? Можем ли и как да разберем какво ще ни направи успешни, така че да реализираме потенциала си - работейки това, [...]