Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Минималната заплата ще зависи от сектора на дейност

Сряда, 17 Юни 2020 / Общество
151
  • ГИС

Това договориха бизнес, синдикати и правителство

 

От следващата година минималната работна заплата ще се определя в зависимост от икономическия сектор, както настоява бизнесът от години. Това е заложено в Националното тристранно споразумение, което подписаха синдикати, работодатели и правителство. В документа е разписана визията за развитие на икономиката в различните сектори за години напред. И бизнесът, и профсъюзите са направили компромиси - работодателите ще продължат да покриват първите 3 дни от болничните, а синдикатите се отказват от настояването да се връщат данъци на найнископлатените работни.

С този акт на добра воля на работодателите, синдикатите и правителството проявяваме разум. Много е сложно и никой сам не може да се справи. С общи усилия, ако можем да се измъкнем от кризата, предизвикана от COVID-19, ще е добре“, коментира министър-председателят Бойко Борисов.

Минималната заплата ще продължи да съществува, но предложението е да не е универсална за всички сектори. „Когато говорим за различни видове персонал, минималните равнища няма да имат нищо общо с минималната заплата, както и сега нямат. В един IT сектор, един IT специалист въобще не се интересува какво е това 610 лв“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 „Благодаря и на колегите, които и в Министерски съвет работиха с Вас, и на Вас - за търпението, компромисите и разбирането в този доста объркан свят, в най-голямата криза след Втората световна война, която е с много човешки жертви и с милиарди и трилиони загуби на икономиката“, посочи Борисов.

 

Вижте още:

Защо е по-добре да въведем минимална часова ставка?

Омагьосаният кръг на ниските доходи

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бизнес, синдикати, правителство, икономика, минимална заплата, работа

StreetView

Дивите коне на морето: Делфини се надпреварват с лодка

Събота, 20 Юли 2019 / Приключения
Голямо стадо делфини бе забелязано край брега на южна Калифорния   Чък Патерсън е заснел голямо стадо делфини от едната страна на своята лодка точно срещу плажа Лагуна Бийч. На видеото, което Патерсън споделя в Instagram,  се виждат десетки делфини, заобиколили лодката от [...]

Столичната „Витоша“ е сред най-скъпите улици в света

Сряда, 13 Ноември 2019 / Места
Наемът на централния булевард е средно 56 евро за кв.м   Столичният булевард „Витоша“ се изкачи в класация за най-скъпите улици в Европа според листа на американска компания за недвижими имоти. С месечен наем от 56 евро за квадратен метър, софийската търговска улица достигна [...]