Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Може и да няма данъчна декларация след смъртта

Вторник, 04 Октомври 2016 / Общество
2341
  • balans-bg.info

Финансовото министерство може да преразгледа екзотичната си идея за подаване на декларация от името на починали роднини

 

Финансовото министерство може да преразгледа идеята за данъчно задължаване на покойниците чрез техните наследници, обяви министърът на финансите Владислав Горанов пред бизнеса и синдикатите при обсъждането на предложената промяна в Закона за облагане на доходите на физическите лица.

Предложението е законодателството да задължи близките на своите починали роднини да подават данъчна декларация за доходите им в последната година от живота им. Досега със смъртта на данъчнозадължено лице се прекратяваше и изискването за подаване на данъчна декларация. С предложението обаче наследниците ще трябва да го направят от името на покойника. А това може да представлява трудност за роднините, които може и да не знаят за всички източници на доходи на своите близки. В същото време НАП може да ги глоби до 500 лв. за неподадена декларация и да ги обвини в укриване на доходи.

Пред бизнеса и синдикатите Горанов мотивира предложението с необходимостта от регламент, който ще улесни както данъчните, така и наследниците на тези лица. Той даде пример с имуществото, което остава налично при смърт на едноличен търговец. Според него така наследниците щели да са по-улеснени, отколкото при по-сложната като процедура данъчна ревизия.

През следващата седмица ще бъде намерено най-доброто решение, обеща финансовият министър по време на заседанието на тристранния съвет.

През следващата година данъците ще останат без увеличение с изключение на акциза за тютюневите изделия. Предстои обаче увеличаване на осигуровката за фонд „Пенсии“ с 1 процентен пункт. През 2017 г. данъчно-осигурителна тежест върху труда, като процент от общите разходи на работодателите, ще нарасне до над 34% заради увеличението на осигуровките. През 2018 г. ще има нарастване с още 1%.

Синдикатите отново повдигнаха въпроса за липсата на преговори за минималните осигурителни прагове за следващата година, но работодателите са категорични, че такива няма да има. Така през следващата година ще останат сега действащите прагове, а междувременно трябва да се изработи нов механизъм за определяне на минимална работна заплата, който да зависи от икономически фактори, а не от административни решения.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

данъчна декларация, данъци, наследници, Владислав Горанов

Street of Hope

Обмисля се частично присъствие в клас наесен

Сряда, 08 Юли 2020 / В клас
МОН подготвя три варианта за старт на учебната година   Заради увеличения брой заразени у нас се разглеждат три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне частично присъствено, а учениците да се редуват на смени според випуска си. Решението ще бъде взето ма [...]

Дете почина след насилие в училище

Събота, 25 Февуари 2017 / Гласът на детето
Момичето е било ритано в корема от свой съученик   Пореден случай с насилие в училище завърши трагично. 11-годишно момиче почина след като според първоначалната информация е било ритано в корема от свой съученик. Инцидентът е станал вчера следобед в 52 Основно училище в столичния кварта [...]