Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мораториумът върху лекарствата падна, аптеките останаха без пари

Четвъртък, 21 Декември 2017 / Общество
219
  • БГНЕС

 

Междувременно фармацевти предупредиха, че пациенти могат да останат без лекарства по празниците заради отложени плащания от НЗОК

 

 

Спорният мораториум върху иновативните медикаменти беше отменен, а На[ионалната здравноосигурителна каса включи още четири заболявания към списъка на платените с обществени средства. Така пациентите с тежки заболявания ще имат право на скъпоструващи нови терапии, които обикновено са единствената надежда на тези хора за спасение.

За да стигне иновативното лечение до пациентите, касата трябва да сключи договори с фармацевтичните компании за отстъпки от цените, на които се предлагат новите продукти. След това те трябва да влязат в списъка с платените от касата медикаменти.

В същото време фармацевти предупредиха, че Здравната каса е отложила плащането на дължимите 70 млн. лева за месец ноември на аптеките за догодина. Това означава, че много аптеки, които продават лекарства, изцяло или частично заплатени от касата, няма да имат средства да закупят медикаментите, съответно пациентите няма да могат да ги получат.

От Българския фармацевтичен съюз обясниха пред bTV, че пациентите могат да получат лекарствата си само на територията на съответната районна здравноосигурителна каса, към която са заверени протоколите им, което означава, че те няма да могат да ги купят от друга област в страната.

От Фармацевтичния съюз съобщиха, че това е системен проблем и затова прекратяват преговорите с Касата за новия рамков договор за 2018 г.

Същевременно от НЗОК увериха, че „прехвърлянето на изплащане на средствата за първите дни на януари 2018 г. няма да застраши лечението на здравноосигурените граждани, нито работата на аптеките“. От касата припомнят, че общопрактикуващите лекари или специалистите могат да предпишат, а аптеката – да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица по-рано от регламентирания 30-дневен срок, за да може всеки български гражданин да получи необходимите му лекарства за празниците и посочват, че са превели 5,2 млн. лева на аптеките.

НЗОК е изплатила на лечебните заведения за болнична медицинска помощ 154 млн. лв. за ноември и още 32 члн. лв. за лекарства на онкологично болните.

 

Вижте още: 

Лечение ще има за всички от сърце

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лекарства, иновативни медикаменти, НЗОК, аптеки

Street of Hope

Малките акционери срещу технологичните гиганти

Събота, 13 Януари 2018 / Гласът на детето
Инвеститорите все повече надигат глас срещу пристрастяващото действие на мобилните устройства върху детската психика   Ако родителите започват деня си с телефона, говорят по работа докато прибират детето от детска градина, а вечер са погълнати от социалните мрежи, децата със сигурност с [...]

„Българската Коледа“ събра 2 млн. лева

Понеделник, 26 Декември 2016 / Гласът на детето
Тази година кампанията е насочена към децата с хронични заболявания   Благотворителната инициатива на президента "Българската Коледа", в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания, продължава, като до момента са събрани над 2 милиона лева, съобщиха от пресслужбата на държавния гла [...]