Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мръсният въздух взима по 7 милиона жертви на година

Сряда, 02 Май 2018 / Общество
217
  • earthtimes.org

90% от хората вдишват отрови, показват данни на Световната здравна организация

 

Седем милиона души умират ежегодно от болести, предизвикани от замърсяването на въздуха. Това показват данни на Световната здравна организация, цитирани от ТАСС.

"Новите данни на СЗО показват, че девет от десет души дишат въздух, съдържащ повишени нива на замърсители и, според последните оценки, 7 милиона души умират ежегодно вследствие на замърсяването на атмосферния въздух и въздуха вътре в помещенията", отбелязва организацията в съобщение за медиите.

Над 90% от тези смъртни случаи са в държави с ниски или средни доходи на глава на населението, основно в Азия и Африка.

"Замърсяването на въздуха е заплаха за всички нас, но най-бедното и маргинализирано население страда на първо място", заявява генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.
Над 40% от хората по света - това са около 3 милиарда души - нямат достъп до "чисти технологии за приготвяне на храна у дома". При това замърсяването на въздуха се разглежда от експертите като "крайно сериозен рисков фактор". От СЗО подчертават, че за подобряване на качеството на въздуха "са необходими координирани мерки на правителствата на всички равнища". „Държавите трябва да си сътрудничат, за да намерят решения в областта на дългосрочното развитие на транспорта, по-ефективното производство и използването на възобновяеми източници на енергия, както и отстраняване на отпадъците", посочват от организацията.

 

Вижте още:

Битката със смога 

Градски дървета

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

въздух, СЗО, замърсяване на въздуха

StreetView

Най-дългият мост в света свърза Хонконг и Макао

Сряда, 24 Октомври 2018 / Места
Съоръжението е с дължина от 55 км и се очаква да донесе икономическо оживление   Девет години след първата копка в Китай беше открит най-дългият мост в света. Съоръжението е с дължина от 55 км и свързва Хонконг и Макао. Проектът е на стойност 20 млрд. долара. Съоръжението е уникално и [...]

Най-дългият стъклен мост

Събота, 20 Август 2016 / Места
В Китай откриха най-мащабното подобно съоръжение в света    Най-дългият и висок стъклен мост в света бе открит официално в Китай, съобщават чуждестранните агенции. Мостът е в националния парк Чжан-цзя-цзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Съставен е от 99 [...]