Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

МВФ и Световната банка ни потупаха по рамото

Събота, 08 Октомври 2016 / Общество
937
  • monitor.bg

България получава високи оценки за фискалната си политика и икономическия растеж

 

България получава високи оценки от Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за фискалната си политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина, обяви министърът на финансите Владислав Горанов след срещите си в рамките на годишната среща на двете институции, провеждаща се във Вашингтон, съобщиха от Министерството на финансите.

"Много съм впечатлен от прогреса на страната ви спрямо състоянието й преди две години. България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи", заявил на срещата си с Горанов вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер. Експертите на Банката са удовлетворени от успешно проведената оценка на активите на търговските банки в България и последвалите стрес тестове.

"От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години", посочил пък зам.-директорът на МВФ Мицухиро Фурусава.

Владислав Горанов се срещнал и с директора на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън, с когото обсъдили приоритетите пред българското правителство, които получават внимание през разходната част на бюджета. "Образованието е основен наш приоритет. Още в следващия бюджет за образование ще заделим допълнителни 223 милиона лева. Това е основен акцент в борбата ни с демографската криза, липсата на квалифицирани кадри за икономиката и рисковете от забавяне на растежа в бъдеще", подчертал Горанов.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

МВФ, Световна банка, Владислав Горанов, фискална политика, бюджет

Street of Hope

Време с децата: Навън вали, а в къщи е царство на игри

Четвъртък, 28 Септември 2017 / Родители
Няколко идеи за семейни занимания, които гарантират смях и разнообразие   Всеки сезон има своето очарование, но дъждът не спира, навън е студено и след цяло лято в тичане из квартала децата трудно се удържат на едно място, когато трябва да ги затворим вкъщи. Има много настолни [...]

Над 4000 деца са приети в детски градини неправомерно

Вторник, 10 Юли 2018 / В клас
Над половината от децата, записани в детски заведения заради хронични заболявания, нямат право на това   Над 4000 деца са приети в столичните детски градини с предимство в нарушение на правилата и без класиране по официалния ред. Това става ясно от данни, оповестени от Националния иници [...]