Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На границата е спокойно, но не съвсем

Неделя, 04 Юни 2017 / Общество
284
  • нова тв

9 нелегални мигранти загинаха в катастрофа на магистрала „Тракия“ заедно с шофьора на превозващия ги микробус

 

 

Докато от месеци българските власти уверяват, че натискът по българските граници е на практика нулев, пореден инцидент с нелегално превозвани мигранти показва точно обратното.

9 нелегално преминаващи през територията на страната ни пакистанци, афганистанци и един сириец загинаха след като микробус катастрофира на магистрала „Тракия“ в района на Пазарджик. Загина и шофьорът – 16 годишен българин с криминална история. Седем други са пострадали и са настанени в болници в Пазарджик и Пловдив.

Задържан е собственикът на микробуса. Проверява се и през коя от двете ни южни граници са преминали мигрантите.
По думите на главният секретар на МВР между 20 и 50 лица от чужди държави ежедневно правят опити да преминат българската граница през Турция и Гърция. Тази нощ са предотвратени два такива случая, а през вчерашния ден на българско - гръцката граница в тежкотоварен камион са открити 13 нелегални мигранти, съобщи пред медиите той. По думите му това е нищожно малко на фона на ежедневно задържаните по около 100 души през миналата година и десетките залавяни при акции във вътрешността на страната ни.

 

 

Според официалните данни в момента центровете за настаняване на бежанци и мигранти има не повече от 2000 души. Само преди половин година ставаше въпрос за около 8000 настанени чужденци – със и без бежански статут, а Европол съобщаваше за увеличаване на нелегалния трафик през територията на България. Намалението на мигрантите на територията на България е за сметка на увеличението на „натиска“ за нелегално преминаване на границите ни в посока към Западна Европа.

Ако преди година се установяваха средно по 500 опитали да влязат в страната ни на седмица, то от началото на тази година се установяват по толкова опитващи се да излязат от България.

На този фон в момента са повдигнати обвинения срещу петима граничари, обслужвали схема за трафик на чужденци през Летище „София“. От информацията на обвинението стана ясно, че те са влизали в страната ни с уредени документи и студентски визи, а с граничните полицаи било договаряно точно през кое гише и в колко часа да минат.

Обвинението твърди, че ВИП каналът на летището е работел от септември миналата година – горе долу оттогава българските власти твърдят, че натиск по границите ни практически няма.

В момента от МВР казват, че залавят до 50 човека, опитващи да влязат на ден, докато през септември миналата година се съобщаваше за средно по 100-150 влизащи нелегално в страната.

Още една година преди това – през август 2015 година Европа беше потресена, след като 70 нелегално превозвани чужденци бяха открити задушени в изоставен камион близо до границата на Унгария. Унгарската прокуратура повдигна обвинение на 11 души, 7 от тях са българи.

Връзката между нелегално преминаващите и атентатите в Европа може да не е очевидна, но е логична.

 

Вижте още: 

Трафикът на мигранти през България се увеличава

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мигранти, катастрофа, нелегален трафик, АМ Тракия

StreetInside

Как Вселената се напълни със светове

Сряда, 06 Декември 2017 / На предела
Как са възникнали ранните галактики?   След Големия взрив пространството е абсолютна тъмнина. След милиард години Вселената започнала да се разширява и да става по-прозрачна. Появили се галактики, планети, звезди и други обекти. Това е историята, с която сме свикнали, но подробностите о [...]

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Неделя, 09 Декември 2018 / Кариера
С наградата те ще могат да стартират собствена компания   Девет учени представиха своите бизнес идеи в надпревара за 30 000 лв. Те са финалисти в обучението "Предприемачи в науката" за наградата на Фондация "Карол знание". Научните теми бяха развити в хода на курса от септември до [...]