Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

На Сирни Заговезни си спомняме за силата на прошката

Неделя, 26 Февуари 2017 / Общество
706
  • stzagora.bg
  • bnr.bg
1 / 2

Обичаят е да се прескачат огньове за здраве и да се яде бяла халва

 

Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, наричан Сирни Заговезни или Прошка. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него започва Великият пост.

Според традицията всеки трябва да поиска прошка от близките си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил. По-важното обаче е това да намерим сили в себе си да простим на всички, които са ни наранили.

 

Прошката

 

Според народните традиции вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. По-младите искат прошка от по-старите, а задължителният отговор е „Господ да прощава, простен да си!“.

Неслучайно в традицията се отделя такова голямо внимание на прошката. Тя е нужна, за да можем да се изчистим от обидата и от лошите мисли и да продължим напред необременени. Най-важната част от нея е да простим на самите себе си. Така освобождаваме място за хубавите събития в живота си. Прошката ни носи спокойствие, смирение, вярата, че сме по-добри и че в живота ни предстои да влязат хубави неща.

 

Обичаите 

 

Характерен обичай за този ден е паленето на огньове, които се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Това също има символично пречистващо действие.
Популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с направен от него самия лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късно вечерта.
Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

 

Трапезата

 

Преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.
Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

 

Вижте още:

Защо е важно да прощаваме  

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сирни Заговезни, прошка, огньове, халва, традиции

StreetView

До Черни връх по време на ураган

Понеделник, 23 Декември 2019 / Приключения
Това е истинска любовна афера между космически светове!   Днес с мъжа ми тръгнахме към Черни връх. Когато паркирахме колата на хижа Алеко и слязохме, имаше изключително силен вятър. И двамата се изненадахме, тъй като винаги следим подробно прогнозата при преходи, а тя показваше слаб вят [...]

Състезанието на сапунерките

Вторник, 25 Септември 2018 / Приключения
Ентусиасти в надпревара със самоделни колички   На 30 септември за пета поредна година ентусиасти ще се изправят един срещу друг със своите самоделни колички. Red Bull Soapbox e международно състезание, което обединява хората с бензин в кръвта в еднодневна надпревара с ръчно изработени [...]