Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Над 65 млн. души в търсене на нов живот

Вторник, 20 Юни 2017 / Общество
242
  • pixabay.com

През миналата година около 7 милиона души са се върнали в домовете си, но в същото време са се появили повече от 10 милиона нови бежанци

 

Светът преживява най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. По данни на ООН над 65,6 млн. души са напуснали домовете си до края на минaлата година заради конфликти или преследване, а половината от тях са деца. Европа е скована от невъзможността да се справи с пристигащия поток от търсещи убежище и със страха, че заедно с бягащите от война пристигат и хора, готови да убиват.

Почти 300 000 души са прекосили Средиземно море тази година, а 2373 мигранти и бежанци са загинали при опит да достигнат Европа - с 300 повече, отколкото през същия период на миналата година, показват данните на Международната организация по миграция.

Понятията "бежанец", "търсещ убежище човек" и "мигрант" често се използват взаимозаменяемо за описание на преместващи се хора, но има съществени различия.

Според ООН бежанецът е човек, който е напуснал своята страна поради страх от преследване заради раса, националност, принадлежност към конкретна социална група или политическо мнение. Бежанците не се ползват със защита от своята държава.

Признаването за бежанец осигурява защита съгласно международните правни норми, най-вече конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г., и подкрепа от Върховния комисариат на ООН за бежанците с храна, подслон и безопасност.

Бежанците имат три възможности: репатриране в страната, откъдето са избягали; интегриране в страната домакин; или преселване в друга страна.

По оценка на ООН в края на 2014 г. по света е имало 19,5 милиона бежанци - с около 2,9 милиона повече, отколкото през 2013 г. Броят на принудително разселените хора е бил 59,5 милиона, като 38,2 милиона са били разселени в своите страни - известни като вътрешно разселени хора, а търсещите убежище са били 1,8 милиона.

Търсещият убежище е човек, който се стреми да получи статут на бежанец. Тези хора бягат от своята страна, търсейки международна защита.

Мигрантите напускат страната си основно по икономически причини, а не защото животът им е поставен в опасност. Те стават незаконни имигранти в момента, в който са преминали нелегално границите или разрешеният от приемащата държава срок за пребиваване е изтекъл. Така търсещите убежище хора стават незаконни имигранти в момента, в който искането им за бежански статут не бъде одобрено и те останат в страната, в която са пристигнали.

Според данните в доклада "Глобални тенденции" на ООН, 22,5 милиона са намерили подслон извън страната си и се явяват бежанци, 40,3 милиона са вътрешно разселените, а 2,8 милиона са хората, поискали убежище и международна защита извън страната си.  През миналата година около 7 милиона души са се върнали в домовете си, но в същото време са се появили повече от 10 милиона нови бежанци.

Най-големият източник на бежанци продължава да е сирийският конфликт - 12 млн. души, или две трети от населението на страната, или са прогонени от домовете си, или са избягали в чужбина. На второ място по брой бежанци и вътрешно разселени е Колумбия (7,7 млн.), следвана от Афганистан (4,7 млн.), Ирак (4,2 млн.) и Южен Судан (3,3 млн.). За втората половина на миналата година броят на южносуданците, избягали в чужбина, се е увеличил с 64 на сто и е достигнал 1,4 милиона души. Така това е третата най-многобройна група бежанци след сирийците и афганистанците.

 

Вижте още: 

Училището и ателието за бежанци в Харманли 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бежанци, ООН, Европа, мигранти

StreetInside

Плащаме, но за какво?

Вторник, 31 Май 2016 / Към себе си
  Повечето покупки са материален израз на емоционални нужди     Може да ни се струва, че причините, поради които хората пазаруват, са наистина много и най-различни. Ако вземем например книгата на Джоф Ейлин „Рекламиране за постигане на бърза реакция”, ще видим 5 [...]

Четири съвета за пълно щастие

Вторник, 03 Януари 2017 / Към себе си
  От един див дунавски вълк, който така и никой не успя да опитоми досега   Поглезете се! Всеки от нас се е наказвал с двулитровка бира и пакетче семки, но това не означава, че трябва цял живот да караме така. Вземете си веднъж една бутилка хубаво пиене, от Джак нагоре. Поръ [...]