Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Над половината българи смятат, че COVID-19 е опасен, но е просто грип

Сряда, 04 Ноември 2020 / Общество
371
  • pixabay.com

Всеки четвърти е на мнение, че напрежението около коронавируса е излишно вдигане на шум

 

Разделени и дори поляризирани са мненията по въпросите на коронавируса у нас в момента. Обществото не изглежда готово за нови форми на затваряне, макар и тази мисъл да не звучи вече толкова шокиращо, колкото през лятото. Личи влиянието на „алтернативни разкази“, но дори и при това положение, няма мнозинство срещу носенето на маски, например. Никак не са малко обаче хората, които намират за прекалено панически тона на медии, а и на институции.  Това показва последното проучване на "Галъп интернешънъл", направено в края на октомври. 

Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто грип. Тази нагласа към пандемията имат 52,2% от сънародниците ни. За 21% от анкетираните пък заразата е едно от най-страшните неща, преживявани от човечеството. Други 24,3% са на мнение, „коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“. Социолозите посочват, че през последните месеци тези три реакции варират, но винаги надделява балансираното възприятие на ситуацията.  Междинната реакция сега остава с най-висок дял измежду трите опции, но като че ли е в най-ниските си нива от началото на пандемията въобще, се посочва в проучването.

Във връзка с ограниченията, въвеждани заради пандемията и нарастващия брой заразени има превес на тези, които смятат, че те са необходими. 42,5% признават, че им е писнало от всякакви ограничения. Мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция.

50,6% от хората приемат, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение. В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но явно личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории, посочват от „Галъп“.

Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни срещу 47,6% несъгласни.

Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване.

Общо 44,5% смятат, че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни. През пролетта делът на положителните оценки беше преминал и 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи, посочват социолозите.

 

Вижте още:

COVID-19 и другите смъртоносни епидемии

Загадката SARS-CoV-2

Факти за Covid-19

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid-19, коронавирус, пандемия, проучване, Галъп

StreetInside

Целият космос е вътре в нас

Вторник, 08 Март 2022 / Към себе си
Всички сме човешки същества с етикет "мъж" или "жена"   Не харесвам да празнувам живота по Коледа, рождения си ден, Великден или 8-март... Всеки ден се старая да изживея пълноценно, с радост и наслада от онова, което светът ми предложи. Днес, също се насладих на цветята, които ми подари [...]

Стресът, моят приятел

Неделя, 18 Юни 2017 / Към себе си
Влиянието на стресовите фактори върху здравето ни се определя от отношението ни към тях   Всеки преживява стрес по различни причини и това може да повлияе на психическото и физическото му здраве по много различни начини. Обикновено приемаме за стресови фактори изтощителния работен ден [...]