Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Надя Мурад – момичето, което отказа да бъде робиня

Събота, 06 Октомври 2018 / Общество
310
  • Надя Мурад, сн. armenpress.am
  • д-р Дени Муквеге, сн. clubz.bg
1 / 2

 

Тя получи Нобелова награда за мир заедно с гинеколога Дени Муквеге, който помага на жени, преживели сексуално насилие

 

Представете си какво е да си затворен с часове в една стая. Без достъп до външния свят, без възможност да излезеш на въздух. Без възможност да говориш, да правиш нещо. Просто да стоиш докато влезе насилникът. Да си предмет за забавление. Без воля и право на човешки желания. Да си там някъде - жива, личност, можеща, знаеща, затворена между четири стени, в стая, в която разполагаш единственото с леглото на насилника...Това прекършва волята. А да избягаш от този затвор иска наистина огромна воля за живот.

 

Язидите 

 

За да можем дори бегло да си представим какво са преживели жените като Надя Мурад, трябва да знаем историята на племето Язиди. Това е малцинствена кюрдска етно-религиозна общност в Ирак.

 

Сн. vox.com

 

Религията на язидите се е зародила в Месопотамия преди повече от 4000 години. Вярата им е основана на зороастризма, в който са въвели някои елементи от исляма и от християнството. Те се молят на Бог по посока на Слънцето и почитат седем ангела.
Традицията на язидите забранява бракове извън тяхната общност. Нямат право да носят сини дрехи, да ядат определени храни. Затова ги обвиняват, че са сатанисти. Бидейки неарабски и немюсюлмански иракчани язидите са от дълго време едно от най-уязвимите малцинства на Ирак и трън в очите на „Ислямска държава“. Техните жени са отвличани и превръщани в сексуални робини, а останалите от племето – избивани.

Когато град Синджар пада в ръцете на ИДИЛ, Надя Мурад е взета в плен от джихадистите с още много други жени. След 3-месечно сексуално робство успява да избяга. Оцелява, за да се превърне в лице на кампанията за свобода на язидите. И за това получи Нобелова награда за мир заедно с гинеколога от Конго Дени Дени Муквеге, помогнал на повече от 30 000 жени, жертви на сексуално насилие.

 

Сн. cfi.fr

 

В един августовски ден на 2014 г. джиповете на "Ислямска държава" с черни знамена влизат в намиращото се близо до границата със Сирия село на Надя. Бойците на ИДИЛ започват да убиват мъжете, да превръщат най-малките момчета във войници и да ползват жените за принудителен труд и сексуално робство.

Лидерите на Ислямска държава вярват, че сексуалното робство е практика от времето на пророка Мохамед и е неразделна част от дейността на групата. За да запазят търговията със секс, бойците прилагат агресивен контрол над раждаемостта на жертвите си, така че да могат да продължат да злоупотребяват с тях, разказва The New York Times.

В своите официални публикации, Ислямска държава заявява, че е законно мъжете да изнасилват жените и да ги поробват. Според тях дори секс с деца е допустим. Заповедта срещу изнасилване на бременна робиня е на практика единствената защита за заловените жени.

Десетки жени от Язиди, които са избягали от „Ислямска държава“, разказали за методите, използвани от бойците за избягване на бременност, включително орална и инжекционна контрацепция. Някои от тях са били принуждавани да направят аборт.

Някои жени описват как са разбирали, че ще бъдат продадени, когато са откарвани до болницата, за да дадат урина и да бъдат тествани за наличието на хормона, който доказва бременност. Те очаквали резултатите си притеснени – положителен тест би означавал, че носят детето на насилника си, а отрицателен – че войниците ще продължат да ги насилват.

 

Гласът на жертвите

 

И днес Надя Мурад не спира да напомня, че все още има 3000 язиди в неизвестност, които най-вероятно са в плен. "Джихадистите искаха да отнемат честта ни, но загубиха своята", каза Надя в реч в Европейския парламент. По време на плена си в Мосул - "столицата" на самопровъзгласилия се халифат - Надя е била подлагана на мъчения и групови изнасилвания, била е продавана на пазарите за роби на джихадистите, била е карана да се отрича от религията си.
Подобно на хиляди други язидки и Надя Мурад е била "омъжена" насила за джихадист и е била насилвана по всякакви начини.

Успява да избяга с помощта на мюсюлманско семейство от Мосул и да стигне до Иракски Кюрдистан, където я настаняват в бежански лагер.

След като разбира за смъртта на шестимата си братя и майка си, Надя се свързва с оказваща помощ на язидите организация, която й помага да замине при сестра си в Германия. Днес в тази държава има около 40 хиляди бежанци от племето Язиди.

Там Надя започва активна работа за признаване на кланетата над язидите за геноцид. Подкрепя я съпругата на известния американски актьор Джордж Клуни Амал Клуни, която е адвокат и защитник на човешките права.

 

Д-р Дени Муквеге 

 

През 2016 година Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ на Надя Мурад и Ламиа Хаджи Баша, които разказаха на света за зверствата, на които са подложени язидите. След призива на Надя за признаването на геноцида срещу язидите Съветът за сигурност на ООН пое ангажимент да помогне на Ирак в събирането на доказателства за престъпленията.

 

Сн. girltalkhq.com

 

Носител на наградата „Сахаров“ е и д-р Дени Муквеге, който оказва помощ на жени в Конго, станали жертва на изнасилване от страна на бунтовниците.

Гинекологичните кабинети в африканската страна се броят на пръсти и са лошо оборудвани, а смъртността при раждане – много висока. Заради дейността си д-р Муквеге неведнъж е бил заплашван. През 2012 г. той и семейството му оцеляват по чудо при опит за покушение. Оттогава семейството живее в Белгия.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Надя Мурад, Дени Муквеге, Нобелова награда за мир, язиди

StreetView

Енергийни места: Рилските езера

Събота, 08 Април 2017 / Места
Заблатяването на част от езерата е предречено от Учителя Беинса Дуно, като част от преминаването през трудни години и духовно падение   Това е един от най-силните енергийни центрове не само в България, но и на Планетата. За съжаление през последните години тук е налице силно еколог [...]

Дивите коне на морето: Делфини се надпреварват с лодка

Събота, 20 Юли 2019 / Приключения
Голямо стадо делфини бе забелязано край брега на южна Калифорния   Чък Патерсън е заснел голямо стадо делфини от едната страна на своята лодка точно срещу плажа Лагуна Бийч. На видеото, което Патерсън споделя в Instagram,  се виждат десетки делфини, заобиколили лодката от [...]