Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Намериха виновни за сделката за АЕЦ "Белене"

Сряда, 19 Октомври 2016 / Общество
1344
  • klassa.bg

 

Размествания в държавни компании и обвинения на бивши директори и енергийни министри 

 

 

Бившият енергиен министър от кабинета "Станишев" Петър Димитров e поредният обвиняем за сделката за продажба на старото оборудване на АЕЦ "Белене". От Софийска градска прокуратура съобщиха, че той е със забрана да напуска страната и с мярка за неотклонение "подписка".

Според държавното обвинение през 2007 година той умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян, които по това време са главни изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК), при сключването на рамков договор за доставка на оборудване, намиращо се в АЕЦ "Белене".

Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ "Белене". Подписаният от тях през 2007 година договор с "Атомстройекспрот" е ощетил НЕК с малко над 77 милиона евро, изчисли прокуратурата.

Вчера бяха предприети смени в ръководствата на държавни дружества, свързани с енергетиката. Правителството е решило да направи кадрови промени в ръководствата на три важни компании - "ЛУКойл Нефтохим" Бургас, "Ай Си Джи Би", която прави газовата връзка с Гърция, и ДП РАО ("Радиоактивни отпадъци"). Вчера Министерството на енергетиката съобщи, че ще бъдат сменени Румен Овчаров, Асен Гагаузов и Петър Димитров. Тримата са известни политици от БСП, бивши министри и депутати. Те бяха назначени в предприятията от кабинета "Орешарски" в края на 2013 г. МЕ съобщава, че "стартира процедура" за освобождаването им.

Проектът АЕЦ „Белене“ е с над 35-годишна история. Започва още по времето на Тодор Живков, но след падането на режима проектът е спрян. Решение за довършване на втората атомна централа взима правителството „Сакскобргготски“ през 2002 година. През 2006 година след международен търг правителството „Станишев“ избра за изпълнител руската "Атомстройекспорт", която предложиизграждането на два блока ВВЕР-1000 при базова цена за двата малко под 4 милиарда евро.

Проектът забуксува през 2009 г. Българската страна поставя все нови и нови условия на руската компания - свързани както с техническата, така и с финансовата страна на проекта, включително намирането на нов чуждестранен инвеститор след оттеглянето на германската RWE през есента на 2009 г. Междувременно експерти нададоха глас, че проектът е опасен и нерентабилен, защото ще глътне около10 млрд. евро. Така през февруари 2013 година проектът беше прекратен официално.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, атомна централа, енергетика, обвинения

Street of Art

Зеленчуци, който не яде

Сряда, 24 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Кои храни ще ни помогнат да сме здрави в сезона на грипа?   Понякога може и да правим компромиси с храненето, но в „сезона на грипа“ грижата за имунитета може да ни спести неприятните симптоми. Трябва да се храним така, че на тялото ни да му липсва нищо, но и да не се прето [...]

Смейте се, за да сте здрави

Неделя, 08 Януари 2017 / Хранене и Здраве
  10 начина за подобряване на имунитета   Доказано е, че хората боледуват по-рядко, не само когато водят здравословен начин на живот, но и избягват стреса и живеят, както биха казали психолозите, “в мир със себе си”. Ето няколко съвета за повишаване на имунитета от Zd [...]