Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

НЕК е осъдена да плати 550 млн. евро за АЕЦ Белене

Четвъртък, 16 Юни 2016 / Общество
825
  • Първото дело срещу НЕК беше заведено още преди спирането на проекта

Проектът беше спрян през 2013-та от първия кабинет на Борисов

 

Руската компания "Атомстройекспорт" е осъдила Националната електрическа компания за 550 млн. евро в Международния арбитраж в Женева, съобщи на енергийният министър Теменужка Петкова.

В писмо до медиите дъщерното на „Росатом“ дружество твърди, че дължимата сума е 620 милиона евро.

Делото беше заведено от дъщерната компания на „Росатом“ през септември 2012 година заради спирането на строителството на АЕЦ „Белене“. Проектът беше прекратен с решения на първото правителство „Борисов“ и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари.

Арбитражното дело обаче започна далеч по-рано. През юли 2011 г. АСЕ внесе в Париж иск за 54 млн. евро срещу НЕК заради неплатени суми по поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ "Белене", припомня Mediapool. Няколко дни по-късно НЕК внесе контраиск за 63 млн. евро в Женева за това, че АСЕ по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но не го е направила в пълния договорен обем. Година по-късно руската страна внесе допълнителен иск и вдигна претенцията на над 1 млрд. евро.

 

 

 

Решението е пристигнало късно снощи и предстои да бъде официално връчено на НЕК, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни, че арбитражният съд е уважил единствено иска за реално произведеното от „Атомстройекспорт“ оборудване.
"Сега съм възложил на госпожа Петкова да се свърже с руската страна. Имаме три хипотези. Ние трябва да си докупим оборудването, тогава ще имаме един реактор. Ще питаме и Европейската комисия какво да правим с този реактор. Да го строим ли? Защото вече ще имаме окомплектован един реактор. Заедно с руската фирма, която е, да го продадем заедно в трета страна, защото ние не можем да го продаваме без производителя", коментирарешението премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че е много доволен от обективността на арбитражния съд.

"По този начин Международният арбитраж потвърди добросъвестността на действията на руската компания по изпълнение на договора и отсъди, че вината за прекратяването на споразуменията лежи върху българската компания НЕК. Съдът удовлетвори основните искания на „Атомстройекспорт” за заплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, а също за компенсации на лихвите и съдебните разходи, включително заплащане за услугите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP", съобщават от своя страна от "Росатом". 

 

 

Проектът АЕЦ „Белене“ е с над 35-годишна история. Започва още по времето на Тодор Живков, но след падането на режима проектът е спрян. Решение за довършване на втората атомна централа взима правителството „Сакскобргготски“ през 2002 година. През 2006 година след международен търг правителството „Станишев“ избра за изпълнител руската "Атомстройекспорт", която предложи изграждането на два блока ВВЕР-1000 при базова цена за двата малко под 4 милиарда евро.

Проектът забуксува през 2009 г. Българската страна поставя все нови и нови условия на руската компания - свързани както с техническата, така и с финансовата страна на проекта, включително намирането на нов чуждестранен инвеститор след оттеглянето на германската RWE през есента на 2009 г. Междувременно експерти нададоха глас, че проектът е опасен и нерентабилен, защото ще глътне около10 млрд. евро. Така през февруари 2013 година проектът беше прекратен официално.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ

Street of Art

Почина китаристът на AC/DC Малкълм Йънг

Събота, 18 Ноември 2017 / Под прожектора
Той преустанови музикалните си изяви през 2014 година заради здравословни проблеми    Един от основателите на AC/DC и китарист на групата Малкълм Йънг е починал на 64-годишна възраст. Скръбната вест съобщиха от групата в социалните мрежи. „С дълбока скръб съобщавам [...]

Учени създават месо чрез извличане на въглероден диоксид от въздуха

Неделя, 24 Ноември 2019 / Хранене и Здраве
Компанията „Еър Протеин“ възнамерява изкуствено да създаде месо от въздух, вода и минерали, съобщава Л‘Офишъл.Разработката ще се основава на изследвания на НАСА от 60-те години. Разработката се заключава в производството на храна с помощта на микроби-хидрогенотрофи, които мог [...]