Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

НЕК ще плати за АЕЦ „Белене“ с милиард от бюджета

Вторник, 20 Септември 2016 / Общество
2156
  • Кабинетът се надява да намери приложение на оборудването, произведено за атомната централа

До момента става въпрос за 1,2 млрд. лева

 

Правителството ще отпусне от бюджета сумата, нужна на Националната електрическа компания, за да се разплати с "Атомстройекспорт" за поръчаното и изработено оборудване за АЕЦ "Белене", за което държавата беше осъдена да заплати 620 млн. евро.

Това предвижда законопроект на кабинета, който още днес влиза за разглеждане в две комисии в парламента. За да се изплатят парите, Европейската комисия трябва да одобри тази държавна помощ.
Отпускането на парите ще стане с увеличаване на бюджета на Министерството на енергетиката, което отговаря за НЕК. Освен определената от Арбитражния съд сума за поръчаното и изработено оборудване за ядрената централа, всеки ден ден забавяне трупа допълнително по 167 хил. евро към сметката на България. Държавата ще преговаря с руската страна за отпадане на лихвите по дължимото от НЕК.
От информацията, представена на кабинета, се разбира, че единият поръчан реактор е изцяло готов, а другият - 90 процента. Към 20 септември България дължи общо 628 957 596 евро - главница и лихви. "До края на годината, ако това плащане не се извърши сега, а се извърши до края на годината, размерът на главница плюс лихва ще достигне 646 милиона 230 хиляди 132 милиона евро или това ще бъде малко над 1 милиард 200 милиона", обяснява Петкова.
"Никога не трябва да се допускат повече такива хора да правят такива проекти, защото плащанията са страховити след това. Със страх наблюдавам тръбите от "Южен поток", коментира по този повод премиерът Борисов. И препотвърждава намерението на държавата да намери начин да спечели от това, за което ще плати.
"Разсъждавахме за тези загуби и считаме, че ако действително управляваме добре процеса – но, за да го управляваме, тези реактори трябва да станат и фактически наши, за да може след това да се разпореждаме с тях – дали ще ги слагаме в музея, дали ще се строят, дали ще се намери инвеститор, ако действително проектът е толкова хубав и жив, както твърдят от ляво, би трябвало да не можем да намерим време да приемем всички инвеститори", казва Бойко Борисов.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, НЕК, Атомстройекспорт, оборудване, атомна централа

Street of Art

Тайните мисии на Принс

Събота, 14 Януари 2017 / Под прожектора
Певецът и бившата му съпруга стоят зад много проекти за изграждане на приюти в редица градове   Поп певецът Принс е извършвал тайна благотворителна дейност в редица градове, разкри в интервю пред списание „Ролинг стоун“ бившата му съпруга Мануела Тестолини. Легендатрният му [...]

Музикален маратон в подкрепа на деца

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Под прожектора
Благотворителният концерт ще се излъчва в 50 държави и е най-мащабното подобно събитие в последните 30 години   Десетки музикални и филмови звезди се събират на Националния стадион “Васил Левски” на 1 октомври за 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертв [...]