Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Няма желаещи за 170 професии

Петък, 13 Май 2016 / Общество
1494
  • В машиностроенето, металургията и строителството недостигът на средни специалисти е най-голям

 

 

Бизнесът настоява за въвеждането на защитени специалности

 

Недостигът на кадри със средна квалификация за около 170 професии се задълбочава, поради което близо 65% от родния бизнес едва успява да си намери нужните служители. За това алармираха вчера работодатели след среща с просветния министър Меглена Кунева, на която представиха предложенията си за развитие на професионалното образование у нас, съобщава "Сега". 


Данните са от становище на БСК за проблемите и перспективите пред професионалното обучение. Според него професиите, за които все по-трудно се намират хора, са оператори на машини и съоръжения, техници, технолози, механици, монтьори, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Дефицитът е най-осезателен в добивната, химическата, металургичната, дървопреработващата и хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето, строителството, хотелиерството и др. Регионите пък, които страдат най-много от липса на кадри със средно професионално образование, са Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол и Благоевград.

От БСК смятат, че план-приемът на ученици в професионалните гимназии е неефективен, тъй като не е обвързан с потребностите от квалификации по места. Такава система, която да прогнозира нуждата от различни видове кадри, пък изобщо липсва. Затова оттам призовават приемът да се регулира, за да спре неоправданото увеличаване на паралелки в езиковите гимназии, както и закриването на професионални паралелки с развита материална база и с доказан капацитет за обучение по важни за индустрията професии. Друг проблем, според работодателската организация, е липсата на политики за ранно кариерно ориентиране с цел привличане към професионалното обучение на застрашените от отпадане ученици. "Няма адаптирана към потребностите на учениците информационна система с база данни за структуроопределящите предприятия в регионите", обобщават от БСК. 

 

След срещата стана ясно, че МОН все още няма концепция какво точно да се промени в професионалното образование, за да стане то привлекателно за младежите и да отговори на потребностите на трудовия пазар. На въпрос на "Сега" какви конкретни промени ще има в сектора и кои идеи на бизнеса се подкрепят от ведомството й, Кунева отговори лаконично, че все още не се е събрала работната група, която да обсъди предложенията и да изготви големите промени в закона за професионалното образование. Засега от министерството са предложили малки поправки, синхронизиращи закона с новоприетия училищен закон.

Министърът обеща да изпълни дълго бавеното законово задължение за приемане на списък на защитените от държавата професии, без обаче да посочи кои ще са тези професии. Според шефа на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев вече имало съгласие, че освен защитени професии, трябва да има и държавни стипендии за дефицитните специалности като заварчици, оператори на машини и др. Кунева обаче препоръча да не се избързва със съгласията, тъй като все още не са обсъдени всички предложения от различните страни. 

 

 

На тиха уличка в центъра на София едно от най-старите професионални училища дели сградата си с частна езикова гимназия. Така успява не само да оцелее, но и да осигури на учениците си добре оборудвани лаборатории и конкурентно образование.

Професионално училище с 53-годишна история, откъдето преди години са излизали по 1300 абитуриенти на година. Днес са средно по 400 и то при условие, че гимназията по механоелектротехника „Н. Й. Вапзаров“ е приемник на 10 други закрити училища от региона.

„Изживяваме криза по отношение на план-приема, тъй като децата учат това, което силно желаят родителите им и се насочват към различни профилирани паралелки, обикновено с интензивно изучаване на някакъв език - профилираните паралелки донякъде изядоха професионалните“, разказва директорът на училището Мордирос Зовикян. Той не успява да проумее защо родителите предпочитат детето им да излезе с обикновена диплома, когато може да получи професия още на 18 години...

Вижте продължението на историята за един добър пример в професионалното образование и още по темата:  Изгубени в статистиката

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

професионално образование

Street of Art

Музикален маратон в подкрепа на деца

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Под прожектора
Благотворителният концерт ще се излъчва в 50 държави и е най-мащабното подобно събитие в последните 30 години   Десетки музикални и филмови звезди се събират на Националния стадион “Васил Левски” на 1 октомври за 10-часов благотворителен концерт в подкрепа на децата, жертв [...]

Яжте ябълката с кората

Неделя, 12 Март 2017 / Хранене и Здраве
В кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие   Всички знаем, че полезните вещества на плодовете са в техните кори, но изследвания показват, че в корите на ябълките има “антиракови” агенти, припомня zdrave.bg Специалисти са а [...]