Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

НОИ: Пенсиите са ви ниски, защото живеете дълго

Понеделник, 03 Април 2017 / Общество
313
  • pixabay.com

Въпреки това обаче Осигурителният институт  "рекламира" разходопокривната  си схема като по-сигурна от капиталовата система

 

Пенсиите са ниски, защото се получават все по-дълго време. Това е червената нишка в доклад, посветен на парите за старини на Националния осигурителен институт отпреди дни.

"Средната продължителност за получаване на една лична пенсия през последните 17 години се увеличава от 18.2 години през 2000 г. до 21.5 години през 2016 г., т.е. с 3.3 години“, пише в анализа на НОИ. Така че дълголетието разваля сметките на държавния осигурител и в известна степен той е безпомощен.

Въпреки това обаче НОИ  "рекламира" разходопокривната  си схема като по-сигурна от капиталовата система на втория пенсионен стълб. (При първата работещите днес плащат пенсиите на пенсионерите днес, а при втората схема работещите днес влагат свои пари за бъдещите си пенсии, които се инвестират и им носят и допълнителен доход.)

Същината на държавния осигурител е в това, че всеки негов клиент ще научи размера на държавната си пенсия едва след като дойде моментът на пенсионирането му. И то... от политиците, които управляват към този момент. Работиш години наред, за да станеш пенсионер, и после почваш да се надяваш, че осигуровките и данъците, които се събират в бюджета, ще са достатъчни, за да получиш някаква пенсия, която да покрива елементарните човешки нужди. Само че засега не се получава. Защото всяка следваща година все по-малко работещи плащат чрез осигуровките си пенсията на един пенсионер.

А работещите сега внуци успяват да съберат под 50% от необходимите средства за пенсиите на бабите и дядовците си днес. Практиката през последните години е над 50% от пенсиите да се плащат от бюджета. Това означава, че след като се усвоят осигуровките на младите, се прибира и голяма част от данъците им, за да продължи плащането на пенсии. На практика това означава, че ако искаме да спре тази порочна практика с финансирането на пенсии от хазната, приходите от осигуровки в НОИ трябва да се увеличат повече от два пъти. А това пък значи, че ако искаме в НОИ да няма дефицит, заплатите на работещите в момента трябва да скочат двойно или при непроменени заплати да се вдигне двойно размерът на осигурителната вноска за пенсия. И двете решения дори не граничат със здравия разум.

В доклада си експертите от НОИ се задоволяват само с тъжни констатации. Спестили са си мислите по два важни проблема. От една страна, точно защото средната продължителност на живота се увеличава напук на техните тревожни разчети. От друга страна, е важно да се подкрепят капиталовите схеми, където хората, работещи в момента, внасят спестявания и инвестират собствени средства. С тези натрупвания те ще облекчат НОИ към момента на своето пенсиониране. Чрез втория пенсионен стълб, създаден с цел да допълва системата, сегашните работещи - вече като пенсионери, ще разчитат в по-малка степен на тогавашното младо поколение, което ще е по-малобройно и по-нископродуктивно.  

От друга страна, финансовото министерство и НОИ измислиха едно решение, което вместо да помогне - пречи. Късият хоризонт на мислене на изпълнителната власт доведе до това, че в лицето на ексфинансовия министър Владислав Горанов беше узаконена схема за източване на парите от личните партиди на осигурените във втория пенсионен стълб към бездната на НОИ. Формулирано благовидно като "свобода на избора" на осигуряващите се в частни фондове бе предложено да прехвърлят парите си в държавния Сребърен фонд.

Свободният избор стимулира преместването към НОИ предимно на хора, които нямат реални вноски, но имат осигурителни права. А това означава, че НОИ поема ангажимента да плаща по-високи пенсии на хора с нисък осигурителен принос, т.е. да увеличава, вместо да намалява, дефицита си.

Третият проблем на НОИ, който се крие от обществото, се състои в това, че много големи групи от хора имат достъп до ранно пенсиониране, без да си плащали за него. Става дума за военни, полиция и други ценни държавни кадри, които не знаят какво е да ти удържат от заплатата за пенсия. Държавата, респективно НОИ, още по респективно всички ние, им плащаме през  целия трудов живот, а накрая се грижим и за пенсиите им.

В този контекст смисълът на "свободния избор", който лансира Горанов, не може да бъде оценен позитивно. Защото изборът на неинформирания човек не е избор. Когато на един неинформиран човек или на човек без образование му предложиш една химера, всъщност му пречиш. Защото на хората трябва да се обяснява, че в универсалните фондове каквото и да има, си е лично тяхно, докато в НОИ какво има не се знае и не ги интересува до момента, в който се пенсионират. Ако си получават пенсиите, и тогава няма да ги интересува. И това не е тяхна работа, а на съответната институция.

Пробвайте да прехвърлите личните си пари от универсалния пенсионен фонд, в който задължително сте осигурени, в НОИ. За да разберете има ли смисъл това упражнение, вие ще трябва да разберете каква държавна пенсия ви чака. НОИ обаче такава информация не дава.

Въпреки това такъв процес протече (слава Богу, в ограничени размери) през миналата година за военните и полицаите. На тях им беше казано първо, да си прехвърлят парите, след това да им се преизчисли отредената им държавна пенсия и накрая да им се каже с колко им се е увеличила пенсията в резултат на досипаните по тяхна воля пари в пробитата държавна каца. В много от случаите обаче се оказа, че пенсията им се е увеличила незначително в сравнение с това, което щяха да вземат като две пенсии - една от НОИ и една от частния фонд, какъвто е замисълът на системата у нас. Не бяха малко хората под пагон, които бяха разочаровани от инициативността си.

А тези групи ранно пенсиониращи се можеха спокойно да дочакат законовата възраст за пенсиониране, за да почнат да си получават и втората пенсия.

Не по-щастливи са тези обикновени граждани от масовата трета категория труд, които бяха подлъгани да прехвърлят средствата си от личните партиди в Сребърния фонд на държавата. Тези от тях, които пожелаха да се върнат отново в универсалните си пенсионни фондове, усетиха на гърба си ефекта от подобно безразсъдство. От една страна, за година "отсъствие" на тях не им е начислявана доходност върху прехвърлените пари, от друга страна пък, те не получават и вноски по индивидуалните партиди, защото пълният размер на вноската им отива в кюпа на НОИ.  Така заблудените от държавната пропаганда ще трябва да започнат осигуряването си отначало.

 

Автор: Чавдар Цолов, в. Банкер

 

Вижте още:

2000 лева пенсия след...44 години

Има ли пари за частните пенсии

Кой иска втората ни пенсия 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НОИ, пенсии, осигуровки, разходи

StreetInside

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

Четвъртък, 19 Декември 2019 / Кариера
Конкурсът на Фондация „Карол Знание“ се провежда за втора година при все по-сериозна конкуренция   Изграждане на планетариум в София и производство на екологична батерия за морския и речния транспорт – това са двата проекта, които си разделят наградата от 30 [...]

Млади учени с шанс за стипендия от 8000 лева

Вторник, 09 Октомври 2018 / Кариера
  Срокът за кандидатстване по програмата на Фондация Карол Знание е до началото на ноември   За седма поредна година един докторант, който работи по научен проект с практическа насоченост ще получи годишна стипендия от 8000 лева от Фондация Карол Знание. Изискванията са кандидати [...]