Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

НОИ утвърди увеличението на минималната пенсия

Вторник, 23 Май 2017 / Общество
305
  • Увеличението засяга около 800 хиляди души

Двукратното повишение на най-ниските пенсии ще струва на бюджета 100 млн. лева допълнително

 

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проект на Закон за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. във връзка с промяна на чл. 10, който определя минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, съобщиха от НОИ.

Одобреният проект означава вдигане на размера на минималната пенсия на два пъти през тази година. 

Предвижда се от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11,5%, а от 1 октомври 2017 г. - на 200 лв. (с увеличение от 11,1%). В резултат на промяната, със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 г.

Надзорният съвет на НОИ утвърди и проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 г. ще се увеличи от 118,14 лв. на 120,98 лв. В резултат на предложената промяна ще се повишат и размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост. Според социалния министър Бисер Петков увеличението засяга около 800 хиляди души.

В управленската програма на новия кабинет е записано, че старите пенсии, отпуснати преди 2010 г., ще бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2009 г., но не се посочва откога. От БСП поискаха това да стане с осигурителния доход за 2013 година и внесоха законопроект за осъвременяване на всички пенсии, отпуснати до края на 2012 година. Експертите на финансовото министерство изчислиха, че това ще струва на държавата над 1 млрд. лева годишно. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НОИ, минимална пенсия, увеличение

StreetInside

Четирите принципа на мотивацията

Неделя, 02 Април 2017 / Към себе си
Просто изпълнявате очакванията и задълженията, наложени от други, или правите нещата, които ви носят радост?     Когато говорим за мотивация, е важно да говорим за това, което е важно за нас самите. Не става въпрос за някой друг и това, което той иска за нас. Затова, ако просто се [...]

Да вярвам, че мога, означава, че мога

Сряда, 05 Октомври 2016 / Към себе си
Как да улесним пътя към преоткриването и утвърждаването си   Вярата ще ни спаси, дори от самите нас. А какъв е смисълът, къде да го търсим? Естествено в самите себе си. Търсенето не за всички е лесно, не винаги идва просто така. При мен се интегрира, „просветна” една сутрин, [...]