Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

НОИ утвърди увеличението на минималната пенсия

Вторник, 23 Май 2017 / Общество
335
  • Увеличението засяга около 800 хиляди души

Двукратното повишение на най-ниските пенсии ще струва на бюджета 100 млн. лева допълнително

 

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт утвърди проект на Закон за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. във връзка с промяна на чл. 10, който определя минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, съобщиха от НОИ.

Одобреният проект означава вдигане на размера на минималната пенсия на два пъти през тази година. 

Предвижда се от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11,5%, а от 1 октомври 2017 г. - на 200 лв. (с увеличение от 11,1%). В резултат на промяната, със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 г.

Надзорният съвет на НОИ утвърди и проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 г. ще се увеличи от 118,14 лв. на 120,98 лв. В резултат на предложената промяна ще се повишат и размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост. Според социалния министър Бисер Петков увеличението засяга около 800 хиляди души.

В управленската програма на новия кабинет е записано, че старите пенсии, отпуснати преди 2010 г., ще бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2009 г., но не се посочва откога. От БСП поискаха това да стане с осигурителния доход за 2013 година и внесоха законопроект за осъвременяване на всички пенсии, отпуснати до края на 2012 година. Експертите на финансовото министерство изчислиха, че това ще струва на държавата над 1 млрд. лева годишно. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НОИ, минимална пенсия, увеличение

StreetInside

Полезната доза оптимизъм

Неделя, 04 Юни 2017 / Към себе си
Негативните емоции са учител и трябва да ги изживеем, за да можем да продължим напред   Когато имаме проблеми, първото, което обикновено чуваме от близките си, е „Бъди оптимист“. Животът обаче винаги знае точната доза емоции, която да ни поднесе в определени ситуации. Ето з [...]

Дишането изхвърля 70% от токсините в тялото

Вторник, 30 Август 2016 / Към себе си
  Връзката между правилното дишане и здравето, щастието и баланса се обяснява с лекота както от медицината, така и от мистиката   Дишането може би е най-важната от всички функции в  тялото, защото в действителност всички останали функции зависят изцяло от него. Всички зн [...]