Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нов модел: Частни фондове ще конкурират НЗОК

Понеделник, 15 Юли 2019 / Общество
135
  • pixabay.com

Идеята е предложена на обсъждане от здравното министерство

 

Пълна демонополизация на Здравната каса и възможност на избор за пациента къде да се осигурява – в държавната каса или в частен фонд. Това предвижда новата концепция на Министерството на здравеопазването за промяна в здравноосигурителния модел, представен от здравния министър Кирил Ананиев. Не е заложено увеличаване на здравната вноска от 8%.

 „Министерство на здравеопазването, съвместно със съсловните организации, ще определя основния пакет здравни дейности, които ще се покриват от задължителната здравна вноска от 8%. Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска и дентална помощ. Отстъпките за лекарства и медицински изделия ще се договарят от фондовете. За някои дейности Министерство на здравеопазването ще може да определя пределни цени, също съгласувани със съсловните организации“, обясни Кирил Ананиев.

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус. За да може да работи, частният фонд трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК. Ще имат право също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си.

„Лицата, доброволно, до определена дата избират в кой фонд да се запишат – НЗОК или друг фонд. Лицата, които в рамките на определен период не изберат друг фонд имат два варианта – или ще останат в НЗОК или ще бъдат служебно разпределени, за да има равнопоставеност между всичките здравни фондове. Моделът стартира от определена начална дата на съответната финансова година, през която се е лицензирал първият фонд или фондове, който или които отговарят на изискванията за този вид дейност. Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак и здравен статус. Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно“, обясни още Ананиев.

Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

 

Вижте още:

Тристълбовият модел в здравното осигуряване ще подобри работата на НЗОК

Демонополизацията на НЗОК ще реши проблема със скритите дефицити

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НЗОК, здавна каса, частни здравни фондове, осигуряване, здраве, МЗ, Ананиев

Street of Hope

Повече пари за инженерните специалности

Сряда, 11 Януари 2017 / В клас
Бизнесът приветства стимулирането на висшите училища да приемат студенти по търсени професии Бизнесът приветства намерението на държавата да увеличи издръжката на студентите от приоритетни за бизнеса специалности. „Намерението на правителството да завиши издръжката на обучението на [...]

Отсъствията ще се извиняват със сегашните бележки

Понеделник, 10 Октомври 2016 / В клас
Междувременно ще се търси друг вариант за доказване, че ученикът не е посещавал училище заради болест    Съществуващата досега форма - медицинска бележка за извиняване на отсъствията на учениците остава в сила до изработването на мерки, които гарантират, че с тях няма да се злоупот [...]