Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нов модел: Частни фондове ще конкурират НЗОК

Понеделник, 15 Юли 2019 / Общество
196
  • pixabay.com

Идеята е предложена на обсъждане от здравното министерство

 

Пълна демонополизация на Здравната каса и възможност на избор за пациента къде да се осигурява – в държавната каса или в частен фонд. Това предвижда новата концепция на Министерството на здравеопазването за промяна в здравноосигурителния модел, представен от здравния министър Кирил Ананиев. Не е заложено увеличаване на здравната вноска от 8%.

 „Министерство на здравеопазването, съвместно със съсловните организации, ще определя основния пакет здравни дейности, които ще се покриват от задължителната здравна вноска от 8%. Цените на дейностите в основния пакет ще подлежат на договаряне между фондовете и изпълнителите на медицинска и дентална помощ. Отстъпките за лекарства и медицински изделия ще се договарят от фондовете. За някои дейности Министерство на здравеопазването ще може да определя пределни цени, също съгласувани със съсловните организации“, обясни Кирил Ананиев.

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус. За да може да работи, частният фонд трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК. Ще имат право също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си.

„Лицата, доброволно, до определена дата избират в кой фонд да се запишат – НЗОК или друг фонд. Лицата, които в рамките на определен период не изберат друг фонд имат два варианта – или ще останат в НЗОК или ще бъдат служебно разпределени, за да има равнопоставеност между всичките здравни фондове. Моделът стартира от определена начална дата на съответната финансова година, през която се е лицензирал първият фонд или фондове, който или които отговарят на изискванията за този вид дейност. Няма да се допуска фондовете да правят подбор на лица по определен признак и здравен статус. Записването ще е напълно доброволно, включително и за лицата, които ги осигурява държавата. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно“, обясни още Ананиев.

Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

 

Вижте още:

Тристълбовият модел в здравното осигуряване ще подобри работата на НЗОК

Демонополизацията на НЗОК ще реши проблема със скритите дефицити

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НЗОК, здавна каса, частни здравни фондове, осигуряване, здраве, МЗ, Ананиев

Street of Hope

Минималната заплата на учителите става 760 лева

Сряда, 09 Август 2017 / В клас
Училищата ще могат да разпределят повече пари за допълнителни възнаграждения към заплатите на педагозите   Министерството на образованието е подготвило проект за промени в наредбата за нормирането и заплащането на труда, с който изпълнява обещанието на правителството за увеличение на уч [...]

Шамарче или шамарена фабрика

Вторник, 21 Юни 2016 / Гласът на детето
70% от българите одобряват „минималното насилие“ във възпитанието     Издърпването на ухо, шамарът, обидата и унижението на децата все още се приемат за нормални във възпитателните методи на българите и са смятани за „минимално насилие“. Според проучване н [...]