Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нов протест в защита на парк „Пирин“

Четвъртък, 20 Декември 2018 / Общество
153
  • StreetWatch

Този път повод са промени в закона за въздуха, които обаче засягат водите

 

„Не ни пързаляйте за Пирин“ - това е името на символичен протест, организиран от природозащитници на 27 декември пред сградата на правителството. Повод е гласуването на промени в концесионния договор за ски зоната в Банско, с който според коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“ ще се допусне строителство в националния парк в нарушение на законите. Природозащитниците предупредиха, че водата на Пирин отива лесно при концесионера на ски зона Банско с гласуваните от парламента промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух. „Така индиректно, в нарушение на правилника на Народното събрание и без никакви аргументирани мотиви, беше променен Законът за защитените територии, и вече е позволено да се изменят естествените водни течения в националните паркове, включително коритата на реките, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг“, пишат от организацията.

Промяната беше предложена от депутати от „Обединени патриоти“ по време на второто четене на закона.

Природозащитниците ще уведомят Европейската комисия за нарушение на Директивата за местообитанията. Този режим за водите в Национален парк Пирин касае три защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и нито един кв.м. извън тях, поради което неговата промяна трябва да бъде предшествана от оценка за съвместимост с мрежата.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че в последните години Коледа е благодатно време за концесионера на ски зона „Банско“. Преди година беше направен опит планът за управление на Национален парк Пирин да се промени така, че да даде възможност за мащабни сечи и строежи в парка. Сега се направи законодателна промяна, която отново ще облагодетелства концесионера на ски зона „Банско“.

„„Юлен АД“ има нужда от водохващания за изкуствен сняг, а понастоящем такива не са разрешени. Ако те минат маскирани като отклонения на води за превенция от наводнения, община Банско, като миноритарен акционер във фирмата концесионер, лесно ще уреди от тях да се взема вода за изкуствен сняг“, припомнят от коалицията.

 

Вижте още:

Изчезва ли надеждата за опазване на дивата природа в Пирин?

ВАС върна плана за Пирин за екологична оценка

Зелено, по-зелено, колко зелено?

 

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

парк Пирин, вода, концесия, ски зона, строителство, защитени територии

Street of Hope

Фирми в съдружие с висшите училища

Понеделник, 26 Септември 2016 / В клас
Ако искат европейски средства, малките и средните предприятия, ще трябва да имат партньор    Малки и средни предприятия, които искат да кандидатстват за европейско финансиране по Оперативните програми “Иновации и конкурентноспособност” и “Наука и образование за ин [...]

Учителите от 52-ро ОУ: Всяко дете можеше да е жертва в тази трагедия

Четвъртък, 02 Март 2017 / В клас
Работещите в училището призовават да спре агресията в обществото и настояват за медицинско лице до края на занятията   Трагедията в 52 ОУ „Цанко Церковски” е трагедия за цялото българско общество. Това се посочва в отворено писмо от целия педагогически и непедагогически със [...]