Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нова магистрала „Европа“ ще свързва София и Калотина

Четвъртък, 27 Декември 2018 / Общество
416
  • БГНЕС

Магистрала „Люлин“ се влива в „Струма“

 

Магистрала „Люлин“ става част от „Струма“, а пътят Калотина - София ще бъде магистрала „Европа“. Към нея ще се включи и Северната скоростна тангента. Това решиха министрите, които утвърдиха списъка на републиканските пътища, за които се плаща винетна такса. За пътуващите по тангентата това означава, че ще трябва да имат винетка. Изискването ще засегне жителите на 4 столични квартала и десетина села, които минават през Северната тангента, за да стигнат до центъра на града, в който работят. Държавата обаче не иска да се лиши от приходите от тол такси от тежкотоварните автомобили, използващи прекият скоростен път в северната част на София. Предстои Столична община и Агенция „Пътна инфраструктура“ да уточнят дали леките автомобили на жителите от тези райони могат да бъдат изключени от изискването за заплащане на пътната такса.

Министрите решиха да включат магистрала „Люлин“ към „Струма“, тъй като тя е само 19,5 км и е естествено начало на трасето „София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция".

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14,5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел „Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

С правителственото решение мостът на р. Дунав в посока Русе - Гюргево за частта на територията на Република България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища, съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение.

Общо 6 магистрали, само две цели

Магистрала „Тракия“ ще се обозначава с номер А-1 и ще обхваща направлението София-Пловдив-Стара Загора-Ямбол-Бургас.

„Хемус“ е с номер А-2 по направление София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна.

С А-3 ще бъде обозначавана магистрала „Струма“, която обхваща София-Перник-Дупница-Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански-Граница Гърция.

Магистрала „Марица“ ще бъде А-4, която обхваща Пловдив-Стара Загора-Харманли-Свиленград-Граница Турция. А-5 пък е магистралата „Черно море“ между Варна и Бургас. Магистрала „Европа“, от София до сръбската граница, ще бъде номерирана с А-6.

 

Вижте още:

Отсечките на смъртта

Отварят връзката между три магистрали

Северна, скоростна и недовършена

 

 

Станете наш благодетел в Patreon 

Дарете на PayPal: office@streetwatch.bg

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала Европа, Люлин, Струма, магистрали, винетки, електронни винетки, Северна тангента

StreetInside

Технология за пречистване на вода и производство на ток получи 30 000 лева

Петък, 25 Декември 2020 / Кариера
Д-р Росен Иванов от Минно-геоложкия университет спечели тазгодишния конкурс "Предприемачи в науката"    Технология за пречистване на отпадни води и едновременен добив на енергия получи финансиране от 30 000 лева от тазгодишния конкурс „Предприемачи в науката“. [...]

Услуга с кауза

Понеделник, 03 Април 2017 / Кариера
Компания за подбор на служители си е поставила за цел да отвори пазара на труда за хора с увреждания   Хората с увреждания често са нежелани от работодателите, въпреки че в много случаи са по-старателни и прецизни работници от останалите служители. В много случаи обаче работното и [...]