Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

НВИМ показва печата на граф Игнатиев

Неделя, 03 Март 2019 / Общество
161
  • Първоначално се смяташе, че това е печатът, с който е подпечатан Санстефанския мирен договор

Правнукът на руския генерал Дмитрий Игнатиев подари ценната семейна реликва

 

Личният печат на Граф Игнатиев беше дарен на българската държава. Подаръка на Националния военноисторически музей направи правнукът на руския генерал - Димитрий Игнатиев, пристигнал у нас специално за този повод. Печатът може да бъде видян на Националния празник във НВИМ, а входът е свободен.

„Аз съм на 85 години и бих искал да дам печата на музей, който се интересува от него. По-добре е да е на показ в музей, особено национален, отколкото да се изгуби някъде по пътеките на историята“, каза правнукът на Граф Игнатиев – Дмитрий Игнатиев, цитиран от БГНЕС.

Предаването на печата става от баща на син. Дмитрий Игнатиев сам потърсил ръководството на музея, за да дари ценния артефакт. Очакваше се, че това е печатът, с който е подпечатан Санстефанския мирен договор, но от музея са убедени, че не е същият печат. Това обаче не омаловажава значимостта на дарението.

„В центъра на печата, който е елипсовиден, е фамилният герб на Игнатиеви, който е положен върху звездата на орден „Св. Андрей Първозвани”, а той става носител на този орден след Руско-турската освободителна война”, обясни директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова.

 

Вижте още: 

Свободата и независимостта са вътре в нас

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

печат, Граф Игнатиев, НВИМ, музей, Руско-турска освободителна война, Санстефански договор, Освобождение

StreetView

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна    Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомо [...]

Ахтопол – вятър, скали и усещане за уют

Събота, 23 Септември 2017 / Места
Очарователно място, останало встрани от големите инвестиции    Още преди да решим дали да почиваме там, знаехме, че Ахтопол и Синеморец са единствените места по Българското Чернономорие, останали без пречиствателни станции. По ирония на съдбата, по чисто пазарна логика, или защото [...]