Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обират ни с по 28 стотинки за всеки литър гориво

Сряда, 27 Април 2016 / Общество
1540
  • На всеки 20 хил. км пробег плащаме по 600 лева "данък монопол"

 

За три години българските потребители са платили 3 млрд. лева над реалната стойност на бензина и дизела 

 

 

Само за последните три години българските потребители са платили над 3 млрд. лева над реалната стойност на цените горивата, изчислиха от Инициативата "Справедливи цени на горивата".

В България плащаме с 27,6% по-скъп бензин и с 50% по-скъп дизел и това е на всички вериги от големите бензиностанции, изчисляват експертите.

В същото време според данните на Евростат за 2015 година средният доход на българина е 47% от средната заплата за Европейския съюз. Което означава, че на практика българският потребител плаща двойно по-високи цени за литър гориво от средноевропейския.

Такава аномалия е невъзможна без злоупотреба с господстващо положение, защото в България суровият петрол, от който се произвеждат горивата е значително по-евтин, по-ниски са разходите на компаниите за работна заплата и цените на тока, обясниха от инициативата Справедливи цени на горивата.

 

Проверка има, резултати - не 

 

В началото на 2016 приходите от продажби на бензиностанциите са завишени вследствие на картелирането с не по-малко от 0,28 лв. на литър гориво, посочват експертите в сигнал до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър председателя Бойко Борисов.

В резултат през февруари Комисията за защита на конкуренцията започна проверка за картел на пазара на горива. 

 

 

Лукойл има монопол при вноса на суров петрол, производството на горива и тръбопроводите за пренос. Също така по публични данни, Лукойл заедно със свързани лица, контролира над 80% от данъчните складове у нас, и би могъл да възпрепятства конкурентен внос. Зависимостта на България, включително и сферата на националната сигурност, от Лукойл е документирана в съдебно решение от 2013. За останалите големи участници на пазара е по-изгодно да сътрудничат с Лукойл в установяването на завишени цени, и съответно да споделят свръх-печалби,отколкото да се конкурират с него при предизвестен резултат, при явна или негласна заплахаза отказ от достъп до инфраструктура и данъчни складове на търговци предлагащи конкурентни цени“, посочват експертите.

 

 

Наблюдаваните аномалии вероятно имат и значителни данъчни измерения, поне по отношение на Лукойл. За деветте години до 2014 приходите само на Лукойл България и Лукойл Нефтохим надхвърлят 56 милиарда лева, при това те отчитат постоянни и нарастващи загуби, на обща стойност над 1,7 милиарда лева за периода, информират енергийните експерти. 

 

Резултатът от "данък монопол"

 

е, че за всеки 20 000 изминати километри, всеки собственик на автомобил е платил по 600 лева отгоре - повече от средното плащане за данък сгради и данък върху МПС. "Към загубите за обществото трябва да добавим и избегнатите данък печалба, а имайки предвид и сагата с измервателните уреди, вероятно също ДДС и акцизи. Тези суми са толкова значителни, че те биха могли да финансират изцяло развитието и поддръжката на пътната мрежа, вместо спорната тол-система, която се обсъжда в момента", коментират от Инициативата за справедливи цени на горивата. И допълват: "Неотчетени суми от такъв мащаб представляват огромен източник на корупция и на дегизирани като бизнес външни политически влияния".

Ако Комисията за защита на конкуренцията установи, че има картел, се очаква цените да поевтинеят с около 10% от сегашните, очакват енергийни експерти.

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гориво, цени, картел на пазара на горива, Инициатива

Street of Hope

Стигмата осиновяване

Събота, 14 Май 2016 / Гласът на детето
Хората се сродяват с любов, а не с кръв. А любовта е отдаване и раздаване     2 млн. души у нас са свързани с осиновяването. Това са деца, осиновители, биологични родители и роднини. След Втората световна война до началото на политическите трансформации в Източна Европа броят на д [...]

Издателство пусна помагала за онлайн обучение

Вторник, 14 Април 2020 / В клас
Издателство Клет България продължава инициативите си в помощ на дистанционното обучение   Водещото образователно издателство Клет България предлага на своя сайт специално разработена секция с части от учебни помагала в помощ на обучението у дома в условия на епидемия от коронавирус [...]