Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Общините искат да ремонтират пътища с парите от тол таксите

Понеделник, 23 Юли 2018 / Общество
212
  • trafficnews.bg

Първоначалният вариант на платената система предвиждаше преминаването през населените места да е безплатно

 

От Националното сдружение на общините в България настояват 20 процента от приходите след въвеждане на новата смесена електронна система за движение по републиканските пътища да се отдeлят за ремонти на общинските пътища. „Настояваме да се обърне внимание и на силно увредената, вече в критично състояние, общинска пътна мрежа. Поради това, на фона на сегашното предложение за изменение и въвеждането на ТОЛ таксите и електронните винетки, повишените разходи, част от тях да постъпват в общинските бюджети с цел поддържане поне в нормално, прилично състояние тази общинска пътна мрежа. Ние предлагаме 20% от приходите от тези такси да постъпват в общините целево“, заяви пред БНР Благой Станчев от организацията.

Системата за платено преминаване по републиканската мрежа се изражда в момента. От януари 2019 година тежкотоварните автомобили ще плащат различни пътни такси в зависимост от категорията на пътя. За момента не е ясно какви ще бъдат тарифите, но се обсъжда варианта преминаването по неремонтираните шосета да остане безплатно докато те не бъдат оправени. Преминаването по магистралите ще се таксува по-скъпо от това по първокласните пътища, а шофьорите ще заплащат за изминато разстояние.

За леките коли ще се запази винетката, която е пътен данък за определено време - за година или за по-малък срок. Тя обаче ще стане електронна.

България ще е единствената държава в Европа, която въвежда тол система не само за магистрали, както е в другите страни, но и за обикновените републикански пътища. Планира се тол такси и винетки да се събират за поне 16 000 км, което е една трета от всички шосета в държавата. Очаква се безплатни да останат само републиканските пътища, които минават през населени места. "Системата може да се надгради и при желание от общините и решение на Народното събрание законът може да се промени и да се облагат с такси и общински пътища, приходите от които ще отидат за поддръжката им. Общинската пътна мрежа е с дължина колкото републиканската и е в много лошо състояние", каза през миналата седмица председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тол система, пътища, общини, такси, винетка, платено преминаване

Street of Hope

Вечер на добродетелите в подкрепа на ранното детско развитие

Вторник, 10 Октомври 2017 / Гласът на детето
Всяка година инициативата събира средства, посветени на определена кауза в подкрепа на деца в риск    Осмото издание на благотворителната инициатива „Вечер на добродетелите“ е посветена на развитието, а не на оцеляването и базовите нужди на децата. Каузата е играта, защ [...]

Дигиталната революция и развитието на децата

Четвъртък, 12 Април 2018 / Родители
С навлизането на електронни учебници вероятно броят на затлъстелите деца ще се увеличи още   Дигитализирането на човешкия живот доведе до промяна във всички сфери. Появиха се нови професии, други изчезнаха. Днес, ако човек има идея и иска да я сподели, може да напише книга, да си направ [...]