Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обстановката по границата е спокойна

Неделя, 19 Март 2017 / Общество
249
  • БГНЕС
  • МВР
1 / 2

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата

 

България не предвижда допълнителни мерки по границата си с Турция, в последните 2 месеца засечените нарушения към и от България през Европа са намалели драстичо, съобщи вицепремиерът и военен министър Стефан Янев. Той провери ситуацията на място с вътрешния министър Пламен Узунов. Двамата посетиха граничните пунктове на българо-турската граница.

"Организацията се запазва и се изпълняват законовите изисквания както за осъществяване на дейността по граничните пунктове, така и по отношение на охраната на границата“, заяви в Малко Търново Стефан Янев. Военният министър обясни, че плановете се актуализират, а двете ведомства разполагат с картина за голяма част от българските граници в момента.

„Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, категоричен е вицепремиерът Янев.

Около 200 са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи по цялото протежение на границата. Инспекцията е установила, че израждането на оградата по границата ни с Турция върви в определените срокове. Остава да се довършат около 12 км в района на Хасково, което трябва да стане до края на май. В района на Бургас от общо 59-километров участък 47 км вече са изцяло изградени, а останалата част от съоръжението трябва да е готова до средата на май.

Обстановката на границата е спокойна, увери вътрешният министър. През последното денонощие е регистрирано едно нарушение в района на Резово, където е задържана група от петима души, заедно с каналджия - български гражданин.

От МВР отчитат, че мерките за противодействие на каналджийството вече дават резултат – през последните два месеца както на българо-турската, така и на българо-сръбската, а и във вътрешността на страната – биват задържани все по-малко хора.

През 2016 г. са констатирани общо 160 случая на преодоляване на инженерното съоръжение (в Малко Търново – 71 случая, в Свиленград – 39 случая). От началото на 2017 г. до днес тези опити са само 17, което представлява спад в значителни размери. Според данните, миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 г., за същия период на настоящата година задържаните са 749 или 12 пъти по-малко.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

граница, ограда, мигранти, Стефан Янев, Пламен Узунов

Street of Art

Храните, които обичат сърцето

Вторник, 20 Юни 2017 / Хранене и Здраве
Всички знаем, че има добри и лоши мазнини, но понякога не се замисляме много какво слагаме на масата си   Сърцето бие около 2,5 милиарда пъти средно в човешкия живот, като изтласква милиони литри кръв към всяка част на тялото. Този постоянен поток носи „храна“ на клетк [...]

2500 евро/кв. м за жилище в района на Докторски паметник

Четвъртък, 28 Ноември 2019 / Стил
Пазарът на луксозни имоти е малък, но стабилен   Мъж или жена на около 30 години, готов да плати до 800 000 евро за изискано жилище в нова сграда или ремонтирана сграда в централен квартал, най-често с намерение да живее в него, но също и да го отдава под наем. Така изглежда купуча [...]