Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обстановката по границата е спокойна

Неделя, 19 Март 2017 / Общество
583
  • БГНЕС
  • МВР
1 / 2

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата

 

България не предвижда допълнителни мерки по границата си с Турция, в последните 2 месеца засечените нарушения към и от България през Европа са намалели драстичо, съобщи вицепремиерът и военен министър Стефан Янев. Той провери ситуацията на място с вътрешния министър Пламен Узунов. Двамата посетиха граничните пунктове на българо-турската граница.

"Организацията се запазва и се изпълняват законовите изисквания както за осъществяване на дейността по граничните пунктове, така и по отношение на охраната на границата“, заяви в Малко Търново Стефан Янев. Военният министър обясни, че плановете се актуализират, а двете ведомства разполагат с картина за голяма част от българските граници в момента.

„Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, категоричен е вицепремиерът Янев.

Около 200 са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи по цялото протежение на границата. Инспекцията е установила, че израждането на оградата по границата ни с Турция върви в определените срокове. Остава да се довършат около 12 км в района на Хасково, което трябва да стане до края на май. В района на Бургас от общо 59-километров участък 47 км вече са изцяло изградени, а останалата част от съоръжението трябва да е готова до средата на май.

Обстановката на границата е спокойна, увери вътрешният министър. През последното денонощие е регистрирано едно нарушение в района на Резово, където е задържана група от петима души, заедно с каналджия - български гражданин.

От МВР отчитат, че мерките за противодействие на каналджийството вече дават резултат – през последните два месеца както на българо-турската, така и на българо-сръбската, а и във вътрешността на страната – биват задържани все по-малко хора.

През 2016 г. са констатирани общо 160 случая на преодоляване на инженерното съоръжение (в Малко Търново – 71 случая, в Свиленград – 39 случая). От началото на 2017 г. до днес тези опити са само 17, което представлява спад в значителни размери. Според данните, миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 г., за същия период на настоящата година задържаните са 749 или 12 пъти по-малко.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

граница, ограда, мигранти, Стефан Янев, Пламен Узунов

StreetView

До Черни връх по време на ураган

Понеделник, 23 Декември 2019 / Приключения
Това е истинска любовна афера между космически светове!   Днес с мъжа ми тръгнахме към Черни връх. Когато паркирахме колата на хижа Алеко и слязохме, имаше изключително силен вятър. И двамата се изненадахме, тъй като винаги следим подробно прогнозата при преходи, а тя показваше слаб вят [...]

Приключенски триатлон в парк Росенец

Понеделник, 17 Май 2021 / Приключения
Плуване в открити води, планинско колоездене и горско бягане в едно състезание на 24 юли    Първото издание на Lion Heart Utopia ще се състои тази година в парк Росенец. Събитието се организира по инициатива на сдружение СК „Лъвско сърце“ и с подкрепата на сдружение &bd [...]