Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обстановката по границата е спокойна

Неделя, 19 Март 2017 / Общество
227
  • БГНЕС
  • МВР
1 / 2

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата

 

България не предвижда допълнителни мерки по границата си с Турция, в последните 2 месеца засечените нарушения към и от България през Европа са намалели драстичо, съобщи вицепремиерът и военен министър Стефан Янев. Той провери ситуацията на място с вътрешния министър Пламен Узунов. Двамата посетиха граничните пунктове на българо-турската граница.

"Организацията се запазва и се изпълняват законовите изисквания както за осъществяване на дейността по граничните пунктове, така и по отношение на охраната на границата“, заяви в Малко Търново Стефан Янев. Военният министър обясни, че плановете се актуализират, а двете ведомства разполагат с картина за голяма част от българските граници в момента.

„Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, категоричен е вицепремиерът Янев.

Около 200 са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи по цялото протежение на границата. Инспекцията е установила, че израждането на оградата по границата ни с Турция върви в определените срокове. Остава да се довършат около 12 км в района на Хасково, което трябва да стане до края на май. В района на Бургас от общо 59-километров участък 47 км вече са изцяло изградени, а останалата част от съоръжението трябва да е готова до средата на май.

Обстановката на границата е спокойна, увери вътрешният министър. През последното денонощие е регистрирано едно нарушение в района на Резово, където е задържана група от петима души, заедно с каналджия - български гражданин.

От МВР отчитат, че мерките за противодействие на каналджийството вече дават резултат – през последните два месеца както на българо-турската, така и на българо-сръбската, а и във вътрешността на страната – биват задържани все по-малко хора.

През 2016 г. са констатирани общо 160 случая на преодоляване на инженерното съоръжение (в Малко Търново – 71 случая, в Свиленград – 39 случая). От началото на 2017 г. до днес тези опити са само 17, което представлява спад в значителни размери. Според данните, миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80% през тази година в сравнение с миналата. Общо 8701 души са били задържани от 1 януари до 18 март 2016 г., за същия период на настоящата година задържаните са 749 или 12 пъти по-малко.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

граница, ограда, мигранти, Стефан Янев, Пламен Узунов

StreetInside

Реалността е електромагнитна

Понеделник, 22 Май 2017 / На предела
Действителността е много повече от това, което ни изглежда. Всичко се движи, всичко вибрира   Реалността е енергийна структура в състояние на неразривна информационна взаимосвързаност. Биосферата на Земята е информационна мрежа, от която всички сме част - растения и животни. Всяка елеме [...]

Не лицето ни прави красиви

Вторник, 24 Януари 2017 / Към себе си
Каква е тайната на привличането    Питали ли сте се защо някои много красиви според общоприетата представа хора не са толкова популярни, колкото някой средностатистически Джо или някоя обикновена Джил, които привличат далеч по-голямо внимание? Тайната на привлекателността не е [...]