Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Очакваме новия кабинет до началото на май

Сряда, 19 Април 2017 / Общество
218
  • btvnovinite.bg

44-то Народно събрание проведе първото си заседание

 

 

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство още през следващата седмица, а до началото на май се очаква новият кабинет да е факт. Това обяви пред журналисти в Народното събрание държавният глава. Той очаква да работи конструктивно в името на българския народ с новия кабинет.

„Всички ние, българите, очакваме сериозни резултати от работата на този парламент. Надявам се в близките дни да бъдат регистрирани парламентарните групи. Веднага след това започваме консултациите с тях и връчване на мандат на председателя на най-многочислената парламентарна група. Това ще бъде другата седмица и се надявам в началото на май новият кабинет да бъде факт”, заяви президентът Румен Радев.

„Минахме през един период на нестабилност, но бяхме обратното на това, което се случи в Турция. Виждате как там се борят за власт. Аз преди шест месеца им я дадох на опозицията – ако не бяха страхливи, можеха да управляват”, заяви на влизане в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посочи, че България трябва да е умна нация и да се консолидира, защото стабилността на Балканите минава оттук. „Ако сме истински политици, а не само на думи, можем да направим много добрини за България в тази ситуация – защото Европа я е страх от Турция, а ние сме на границата”, добави Борисов.

 

Новите 240 депутати положиха клетва. Заседанието откри най-възрастният народен представител – Тома Томов от БСП, който заяви, че е време да оправим дома си и да си върнем децата, „които натирихме по света да се лутат за чужд хляб“.

„Ние сме първа политическа сила, българските избиратели ни подредиха така, че никой да не може да управлява самостоятелно“, обяви председателят на ПГ На ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отново повтори заявеното от най-голямата парламентарна партия намерение за пълен управленски мандат.

Близо 1 млн. българи вярват, че БСП носи промяната – няма да ви разочароваме, обеща на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите ще предложат замразяване на заплатите на депутатите със задна дата – на нивото на заплатите в края на 43-тия парламент, както и актуализация и увеличаване на всички пенсии.

ДПС също ще е опозиция в новия парламент. Няма да подкрепим крайни национализми в управлението, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

„Българският народ определи така – да няма друга възможност за управление, освен коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти. Не можем да си позволим да вкараме България в спиралата на политическата нестабилност, страната ни има нужда от парламент с ясно мнозинство, стабилно управление и правителство, работещо по ясна програма”, заяви от името на коалицията „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.

Председател на 44-тият парламент ще е Димитър Главчев. За зам.-председатели бяха избарин Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от Обединените патриоти, д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки, лидер на „Воля“.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

44-то Народно събрание, Румен Радев, Димитър Главчев, кабинет

Street of Hope

Вдигат таксите за обучение в 13 университета

Сряда, 24 Април 2019 / В клас
  В 19 висши училища няма да има промяна   Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година. В 13 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с 5% до 63%, или от [...]

Какво трябва да има в чантата на всеки родител на чувствително дете?

Петък, 06 Декември 2019 / Гласът на детето
Сензорният комплект е задължителна част от подготовката за пътуване   Ако детето ви се изнервя от шума и светлините, ако е имало сензорен срив на летището или в магазина, ако често нервничи на места, на които се събират много хора и не знаете как да отидете на гости при роднини без да н [...]