Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Очаквания за 2022-ра: Българите остават песимисти

Вторник, 28 Декември 2021 / Общество
136

Две трети от хората очакват икономически трудности, а страната ни е в топ 3 на черногледите народи

 

Българите остават сред най-големите песимисти в света, показва проучване на изследователите от „Галъп интернешънъл“.

Едва 6% очакват икономически просперитет за страната ни през 2022 г., 64% очакват икономически трудности, а 19% от запитаните не очакват промяна.

На този фон оптимистите, които очакват, че 2022 г. ще е по-добра от изминалата, са едва 15%. 48% по-скоро очакват следващата година да е по-лоша. Тази оценка ни поставя на второ място - след Турция и преди Афганистан по песимизъм.

Очакванията  на българите за просперитет в икономическото развитие не са много далеч от средното за ЕС. От „Галъп интернешънъл“ отчитат малко повишаване на усещането за лично щастие. 45% от запитаните българи заявяват, че се чувстват щастливи или много щастливи. 10%  се определят като нещастни или много нещастни, а 43% казват, че не се чувстват нито щастливи, нито нещастни. 2% не могат да преценят.

И все пак, въпреки пандемията и икономическите трудности, личното щастие по света надделява, сочат данните на „Галъп“. Най-щастливите места по света са Латинска Америка, Африка и Източна Азия. Сред песимистите са живеещите в Европа, Близкият Изток и Русия.

Най-песимистичната година за всички по света остава 2008 година, а очакванията на хората за 2022 година в голяма степен повтарят нагласите за изминалата година. 38% от световното население сега смятат, че 2022 г. ще бъде по-добра от 2021 г., 27% очакват по-лоша година и 27% вярват, че 2022 г. ще бъде същата като 2021 г.

Хората в Индонезия изглеждат в най-голяма степен изпълнени с надежда (76% там очакват по-добра година), а също и хората в Албания (70%), Нигерия (68%), Азербайджан (62%) и Виетнам (59%). Надеждата е слаба в Афганистан (56% очакват по-лоша година) , Турция (също 56%), България (48%), Полша (47%), Чехия (45%) и Пакистан (41%).

Гражданите на Южна Корея (54% там очакват следващата година да бъде същата като тази), Италия (48%), Сърбия (42%) и т.н. по-скоро очакват 2022 г. да бъде същата като 2021 г.

Очакванията относно икономиката по света са тревожни. Въпреки това няма допълнителен растеж в притесненията в сравнение с миналата година. Днес 26% от хората очакват икономически просперитет за страната си за следващата година, 41% са готови за икономически трудности и 26% смятат, че 2022 г. ще бъде същата като 2021 г. в икономически план.

 

Вижте още:

Как се мери щастието: Българинът е най-доволен от работата си

Щастието като национална политика

На един щастлив се падат по двама нещастни

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

щастие, икономика, очаквания, 2022, Галъп интернешънъл, проучване

StreetView

Кулата в леденото езеро - втора част

Понеделник, 06 Март 2017 / Приключения
  Вратата на „Бялата чапла” се отвори и пропусна в малката кръчма тримата опърпани приключенци. Елтар плати на ханджията и помъкна багажите на всички горе към стаята им, а принца и джуджето се стовариха на първата маса и награбиха халбите. Оцеляхме, а? – смутолеви Каав [...]

Змийският град – най-древният в България

Събота, 09 Септември 2017 / Места
Храмът край Сърница е единственият в България с толкова много наслагване на змийски елементи   Преди малко повече от година, на 1 юни 2016 г., ентусиастите Паулина Михова, Живко Тенев и Иван Мануилов откриват скално светилище край с. Сърница в хасковската община Минерални бани. Светили [...]